Biden süüdistas Putinit genotsiidis

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

USA president Joe Biden süüdistas teisipäeval bensiinihindade teemalises kõnes Vene liidri Vladimir Putini vägesid genotsiidis.

«Teie pere eelarve, teie võime paak täis tankida ei tohiks sõltuda sellest, kas diktaator kuulutab maailma teises otsas välja sõja ja paneb toime genotsiidi,» ütles Biden Iowas toimunud üritusel.

Bideni administratsioon on süüdistanud USA bensiinijaamade järsus hinnatõusus Putini sissetungi naaberriiki Ukrainasse, mille käigus on Vene väed väidetavalt toime pannud hirmutegusid tsiviilisikute kallal.

«Jah, ma nimetasin seda genotsiidiks,» kinnitas Biden temaga Iowas reisinud ajakirjanikele, kui temalt küsiti selle termini kasutamise kohta varem teisipäeval peetud kõnes.

«Aina selgemaks saab, et Putin üritab minema pühkida mõttegi ukrainlaseks olemisest,» ütles USA liider.

Biden ütles, et lõpuks otsustavad kohtud, kas Venemaa tegevus oma naaberriigis – kus seda süüdistatakse tsiviilisikute vastu suunatud julmustes – kujutab endast genotsiidi.

President lisas, et temale näib see kindlasti olevat nii: «Tõendid kuhjuvad,» märkis ta.

Ukraina on Venemaad sõjakuritegudes süüdistanud juba enne seda, kui Kiievi lähedal Butšas leiti sadu tapetud tsiviilisikuid.

Biden on varem nimetanud Putinit lihunikuks ja sõjakurjategijaks, kuid on hoidunud terminist genotsiid selle range õigusliku määratluse ja süüdistuse raskete tagajärgede tõttu.

Tagasi üles