Poola ekspresidendi elu nõudnud lennukatastroofi hakatakse uuesti uurima

Copy
Poola valitsuspartei Seadus ja Õiglus liider Jaroslaw Kaczynski pidamas kõnet üritusel ekspresident Lech Kaczynski, tema naise ja veel 94 inimese mälestuseks, kes hukkusid 2010. aasta lennukatastroofis.
Poola valitsuspartei Seadus ja Õiglus liider Jaroslaw Kaczynski pidamas kõnet üritusel ekspresident Lech Kaczynski, tema naise ja veel 94 inimese mälestuseks, kes hukkusid 2010. aasta lennukatastroofis. Foto: Piotr Nowak/EPA/Scanpix

Poola toonase presidendi Lech Kaczynski ja veel 95 inimese elu nõudnud lennukatastroofi 12 aasta eest põhjustasid pardal toimunud plahvatused, teatas teisipäeval õnnetust uurinud erikomisjon.

Kaczynskit ja tema kaaskonda vedanud lennuk kukkus alla 2010. aasta aprillis Venemaal, kui see hakkas maanduma Smolenski lennujaama.

Kõrgetasemeline Poola valitsusdelegatsioon oli teel mälestusteenistusele, millega meenutati tuhandeid Nõukogude julgeolekuteenistuse NKVD poolt Katõnis Jossif Stalini käsul mõrvatud poolakaid.

Juhtunu põhjuse üle on tuliselt vaieldud üle kümne aasta. Poola juhtiv partei Seadus ja Õiglus (PiS), mida juhib ekspresidendi kaksikvend Jaroslaw, on aastaid väitnud, et see ei olnud õnnetus, nagu lennuki allakukkumise järel läbi viidud uurimine leidis.

Uue uurimise andmeil pandi lõhkekeha lennukisse, kui seda Venemaal hooldati.

Venemaa on seni keeldunud lennuki vrakki Poolale üle andmast ning on oma osalust õnnetuses eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles