IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK Vihmane ilm asus Luhanskis Ukraina poolel sõtta (4)

Igor Taro
Copy
Päästjad töötad täna purustatud administratiivhoone juures Harkivis.
Päästjad töötad täna purustatud administratiivhoone juures Harkivis. Foto: HAMI ROSHAN / SIPA / SCANPIX

Vene okupandid ei saa Ida-Ukrainas kuidagi hoogu üles, osalt ilmselt seetõttu, et Ukraina väed on hävitanud nende kolonne, kütusevarusid ja moonaladusid. Lähipäevil võtab Vene armee hoogu maha ka lausvihm, mis on muutnud Luhanski oblasti lahinguvälja suureks ja sügavaks porimülkaks, kirjutas Igor Taro oma iga päev avaldatavas Ukraina sõja ülevaates.

Ainult Mariupoli väljavaated on praegu kehvapoolsed, muus osas on olukord endiselt Ukraina jaoks lootustandev.

Viimase päevaga ei tekitanud Ukraina armee Vene vägedele ei inimjõu ega tehnika osas erilisi kaotusi, mis tähendab, et mingite kümnete kilomeetrite pikkuste hiigelkolonnide hävitamist ei saanud eelneval paaril päeval toimuda, nagu kohati on väidetud.

Isikkoosseisu osas on lisanduv kaotuste hulk jäänud üsna kiduraks, millest võib oletada, et Vene okupandid väga suure hurraaga enam peale ei pressi. Rood päevas kogu rinde kohta on olnud selle perioodi miinimumtase. Ka võib siit järeldada, et kahe pataljoni taktikalise grupi tagasilöömine Izjumi piirkonnas eile pole neid ilmselt hävitanud.

Harkivi piirkonnas võib täheldada süstemaatilisi raketilööke elamute pihta nii äärelinnades kui ka keset linna. Mirgorodi linn on saanud Poltavast läänes samuti kaks raketitabamust, seal on lennuväli.

Korduvalt on saanud pihta Harkivi füüsikainstituudi õppereaktor. Kiirgus on seal normi piires ning kannatada on saanud välistoide. Kui väga lihtsalt selgitada, siis tegu on seadmega, millel tehakse katseid tuumaenergeetika ja kiirgusmeditsiini uurimistööde jaoks. Seadmes kasutatakse tuumakütust, kuid seadme konstruktsioon peaks välistama ahelreaktsiooni tekkimise, mis on omane tuumalõhkepeadele.

Seega on tegu küll kiirgusohtliku, kuid mitte plahvatusohtliku seadmega. Selle pidev pommitamine annab muidugi tunnistust debiilsuse tasemest, kus raketiteaduse saavutuste kuritarvitamiseks pole tarvis tuumafüüsikast aru saada.

Kummaline raudteerike

Veidrad asjad toimuvad Belgorodi oblastis teisel poole Ukraina-Vene riigipiiri. Vovtšanskist põhja poole Šebekino kandis on rööpad rikki läinud raudteesillal. Võimalik, et seda raudteed saaks kasutada Ukrainasse tehnika vedamiseks. Võimalik ka, et enne rikke avastamist käis sealkandis mingi pauk.

Teated plahvatustest Borova kandis tunduvad imelikud, kuna see on ligi 50 kilomeetri kaugusel Izjumist kirdes ja ajutiselt okupeeritud territooriumil.

Venemaa uurib muidugi asja, aga eelmisel päeval väljakuulutatud terroriohu kollane tase pole kindlasti mööda külgi maha jooksnud. See aitab neil ka «mitteteadlikku» elanikkonda takistada igasugu pilte saatmast ja üleslaadimast.

Ühtlasi kutsuvad võimud tsiviilelanikke üles astuma rahvamalevatesse, mis võiks patrullida tänavatel. Ütleme nii, et kogu selle sõjategevuse taustal hakkab Venemaal võimust võtma korralik stalinism.

Izjumi piirkonnas oli ukrainlastel edukas päev, sest pealetunginud Vene tankiüksusest jäi neile kätte üks täiesti paraadi- ja lahingukõlblik moderniseeritud T-80 juhtimistank ning veel üks tank. Mitu tanki hävitati ning ülejäänud pagesid. Rohkem Izjumi piirkonnas pealetunge ei proovitud.

Teated plahvatustest Borova kandis tunduvad imelikud, kuna see on ligi 50 kilomeetri kaugusel Izjumist kirdes ja ajutiselt okupeeritud territooriumil. Kui see just pole välimoonalao õnnetus, mida Ukraina allikad mainisid ilma kohatäpsustuseta – Totška-U lendaks sinna ära küll.

Liikuda saab vaid kolonnis maanteel

Sjeverodonetski kandis üritavad okupantide pioneeriüksused taastada raudteesilda. Kirdest on proovitud tulla, kuid mitte tulemuslikult, ning Luhanski oblasti ilmastikuolud tõenäoliselt takistavad Vene soomustehnika liikumist. Nad saaks seda teha ainult suurtes kolonnides maanteedel, aga seda ukrainlased ootavadki.

Ühes videos demonstreeriti ka uudset soomustehnika hävitamise viisi väiksema drooniga, kuhu oli võimalik külge panna miinidetaolist moona, mida siis ühekaupa ülevalt alla heideti. Tegu pidi ilmselt olema mingi kontakttüüpi detonatsiooniga moonaga, mis plahvatab maapinna või mõne objektiga kokku puutudes.

Väga väike see droon ei saanud muidugi olla, kuna tehnikale kahju tegev moon peab olema tunduvalt raskem, kui pildi- või videokaamera. Ja seal oli muidugi ka kaamera lisaks.

Donbassi rindel on põhilöögisuunad Novotoškovske-Nõžne, Popasna, Avdijivka, Marjinka-Kurahove ja Stepne. Kogu selle kaare ulatuses oli ka tihe kaudtuli. Luhanski ja Donetski oblastite veel okupeerimata alade hõivamiseks keskenduvad Vene ründajad tõenäoliselt Popasna, Kurahove ja Mariupoli äravõtmisele. Kui Mariupol välja arvata, siis mujal rinne peab ning 48-tunnise plaaniga alustatud Vladimir Putini välksõda kestab Venemaa jaoks hävitavate tulemustega juba 48 päeva.

Ilovaiski kandis olevat tugevdatud õhukaitset. Vahest siis need Taganrogi S-350 seadmed läksid liikvele.

Mariupolis olukord ränk

Mariupoli olukord on seni kõige raskem, kuna see on olnud praktiliselt kallaletungi algusest täiesti ümber piiratud ning puuduvad varustusvõimalused.

Tsiviilelanikke on sealt mingi osa evakueerunud – peamiselt õnnestub evakuatsioon isiklike autodega, kellel need on terved ja käigus, mis on siiski ka seotud suure riskiga, sest kunagi ei tea, millal okupandil tekib tuju tsiviilauto pihta tuli avada.

Rusude ja tule all Mariupolis keegi surnukehi kokku ei loe ja matta pole neid enam ka võimalik.

Kiievi oblastist leitakse siiani sõelapõhjaks lastud masinaid tsiviilelanike surnukehadega. Kohaliku administratsiooni teatel on Mariupolis ohvrite arv juba kümnetes tuhandetes. On ta siis 10 000 ja peale või koguni 20 000, kes seda praegu teab. Rusude ja tule all keegi surnukehi kokku ei loe ja matta pole neid enam ka võimalik. Maeti märtsi alguses, aga mitu viimast nädalat on seal olukord nii hull, et surnukehad ei pälvi enam tähelepanu.

Värsked satelliidifotod Azovstali metallurgiatehasest Mariupolis, kus Ukraina sõdurid on napi sõjamoonaga rasketes oludes.
Värsked satelliidifotod Azovstali metallurgiatehasest Mariupolis, kus Ukraina sõdurid on napi sõjamoonaga rasketes oludes. Foto: Maxar Technologies / Reuters / Scanpix

On ilmunud mõned videopöördumised, mis kõnelevad linna kaitsmisest sisuliselt viimse veretilgani ja ka sellest, et moon on otsakorral. Kaitse peab vastu ainult siis, kui on moona, süüa ja võimalik varjuda. Vene okupandid on edenenud sadama piirkonnas. Kesklinnas ja vasakkaldal püsib hetkel sama joon, mis mõne päeva eest.

Keemiarünnaku asja uuritakse, kuigi, mida sa uurid, kui linn on blokaadis ja keegi ei saa laboriteste teha. Täiendavatel andmetel sai kannatada ainult kolm inimest, kellel olid tõsised sümptomid, kuna moon langes sellises kohas, kus inimesi eriti pole. Ukraina peastaap ei välista ka, et tegu oli fosformoonaga ja seda on Vene väed kasutanud laialdaselt nii Kiievi kandis, Sjeverodonetskis kui ka Popasnas.

Rünnak sõjapõgenikeks maskeerituna

Melitopoli piirkonnast on samuti info õhukaitsevõimekuse suurendamisest Vene okupantide poolt. Samuti okupatsioonivõimude katsetest värvata ja sundida kohalikke mehi rahvamiilitsa ridadesse.

Hersoni rindel on olukord selline, et Vene väed on püüdnud raketiheitjatega ukrainlasi kimbutada nii rindejoonel kui Mõkolajivi linnas. Oleksandrovka külas prooviti lisaks tulelöögile sõita ukrainlaste positsioonidele, maskeerituna tsiviilelanikeks-sõjapõgenikeks. Kontrollpunkti sõites avati tuli, kuid Ukraina sõjaväelased suutsid vastutulega viis ründajat lõplikult kahjutuks teha ning ülejäänud pagesid.

Venemaa kaitseministeerium teatas, et mereväe õhukaitse lasi alla Krimmi poolsaare kõrval Bayraktari drooni, mis pidid olema kõik juba nädalate eest ammu hävitatud. See on müstika, kuidas Ukraina kohale ilmuvad pidevalt mingit tundmatud lendavad objektid, kuna Ukraina õhuvägi oli ju Vene propaganda teatel täiesti hävitatud sõjategevuse kolmandaks päevaks.

Traktoristid kuulivestis ja kiivris

Ukrainas algas kevadkülv. 30 kilomeetri kaugusel rindejoonest peavad traktoristid enda kaitseks kandma kiivrit ja kuulivesti. Kui nad vaid teaksid, et neid tuleb ka õigesti kanda, korralikult kinnitades, et kasu oleks.

Eriteenistusel SBU oli aga varajane lõikuse hooaeg pihta hakanud, kuna nad esitlesid eile õhtul koduarestist sõja esimesel päeval pagenud Viktor Medvedtšukki, kes saadi kätte Ukraina sõjaväevormis.

Putin on Medvedtšuki tütre ristiisa, sisuliselt pereliige. Medvedtšuk oli Ukraina kõige rõvedama venemeelse partei asutaja ja juht. See partei on muidugi praeguseks keelatud ja sõja alguses hakkas ise jõudsalt lagunema, kuna omakasupüüdlikud karjeristid ei tahtnud koos selle parteiga põhja minna ning teatasid nii Vene kallaletungi kui oma endise erakonna hukkamõistmisest.

Kiievi oblasti okupatsiooni all olnud aladele lubavad Ukraina võimud inimestel tagasi pöörduda mitte enne mai lõppu.

Medvedtšuki tabamine on muidugi mainekujunduslikult Ukrainale suur lisapunkt – riik ja eriteenistused toimivad ning isegi Putini lähikondlane ei pääse nende käest minema. Praktilise poole pealt võib ainus kasu olla tema väljavahetamine mingi suurema hulga pantvangide vastu. Tema vara on nagunii juba arestitud ja töötab Ukraina kaitseväe heaks.

Kiievi oblastis saab koju ehk mai lõpuks

Tšernihivis on demineeritud jalgpalliväljak. See sai ka pommitabamusi, aga kõik lõhkekehad on sealt ära korjatud ning peagi saab palli mängima hakata. Pooled koolid-lasteaiad selles linnas on hävinud.

Kiievi oblasti okupatsiooni all olnud aladele lubavad Ukraina võimud inimestel tagasi pöörduda mitte enne mai lõppu. Ja ega see ei tähenda, et seal selleks ajaks kõik korda saab. Lihtsalt eemaldatakse ohtlikud lõhkekehad ning seejärel saab alles koristama hakata.

Vene piiri taga toimub lennukite ümberpaigutamine. Lipetski sõjaväelennuväljal on lennukite arv kahekordistunud. See asub nüüd Voroněžist kaugemal, kus oli ka lennukite lisandumist nädala eest märgatud. Võimalik, et ümberpaiknemine oli tehtud eesmärgiga tuua need Valgevenest ära Ida-Ukrainale lähemale. Kummaski asukohas oli neid loendatud 30 kanti. Kui viimased kaotused aluseks võtta, siis peaks sellest 20 päevaks piisama, aga enne 9. maid tuleb kindlasti kusagilt lennukeid juurde tuua.

Lõpetuseks üks hea nali Austria kantslerilt Karl Nehammerilt, kes käis Moskvas sõjaroimariga kohtumas: Putin peab Ukrainas toimuvat tragöödiaks ja soovib võimalikult kiiret sõja lõpetamist. Austria kantsler nentis, et ei saa täpselt aru, mida need sõnad Putini suust tähendada võiksid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles