Julgeolekuraport: Soome peab NATOga liitudes arvestama pingeid Venemaaga (4)

Copy
Soome sõjaväelased ühisõppusel Rootsiga. Foto on illustratiivne.
Soome sõjaväelased ühisõppusel Rootsiga. Foto on illustratiivne. Foto: Anders Wiklund / TT / AFP / Scanpix

NATOga liitudes saaks Soomest osa alliansi ühiskaitsest ja talle laieneksid artikkel viiega ette nähtud julgeolekutagatised, tuuakse valitsuse kolmapäeval parlamendile esitatud julgeolekuraportis välja NATO liikmesuse tähtsaim mõju.

Raporti põhjal oleks Soome enda kaitse ennetav mõju praegusest märgatavalt suurem, sest selle taga oleks kogu alliansi võimsus. Sellest hoolimata ei soovita raport NATO liikmesuse taotlemist, vaid möönab, et see on võimalik.

Venemaa hakkab esitama Euroopa julgeolekut puudutavaid nõudmisi ka edaspidi, arvatakse raportis.

«Olukorras, kus Venemaa püüab luua kokkulepete ja sõjaliste vahenditega huvisfääre, võib muutunud julgeolekukeskkonnas reageerimata jätmine tuua kaasa Soome rahvusvahelise positsiooni muutumise ja mänguruumi ahenemise,» ennustatakse raportis.

Kui Soome otsustab NATOga liitumist taotleda, tuleb raporti autorite arvates olla valmis Venemaa ulatuslikuks ja raskesti prognoositavaks mõjutustegevuseks ja ohtudeks. Muu hulgas on oodata pingetõusu Soome-Vene piiril.

Raportis tõdetakse, et tõenäoliselt varisevad Venemaa rahvusvahelised suhted Ukraina sõja tõttu kokku, kuid Soome huvides on säilitada Venemaaga toimivad suhted ka NATO liikmena.

Venemaa sõda Ukraina vastu ohustab kogu Euroopa julgeolekut ja stabiilsust, ütles Soome välisminister Pekka Haavisto julgeolekuraportit kommenteerides.

Muu hulgas avaldab Venemaa sõda pikaajalist mõju ka Soome julgeolekukeskkonnale. Haavisto sõnul on Venemaa näidanud, et ei austa naaberriikide suveräänsust ega territoriaalset terviklikkust.

Soome jätab ka Rootsiga koostöö süvendamist. Haavisto sõnul on tähtis, et Soome ja Rootsi julgeolekupoliitilised otsused oleksid samasuunalised, ehkki mõlemad langetavad otsused iseseisvalt.

Kolmapäeval avaldatud julgeolekuraportiga algab NATOga liitumise arutelu parlamendis, ütles president Sauli Niinistö.

President rõhutas, et Soomel tuleb võtta selge suund. Küsimus on Soome enda julgeolekus, ütles ta.

Tähtsad julgeolekupoliitilised otsused nõuavad põhjalikult kaalutud analüüsi ja pilti olukorrast. Raport valmis presidendi ja välis- ja julgeolekupoliitika valitsuskomisjoni juhtimisel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles