Soome ja Rootsi viitasid NATO liikmesuse peatsele taotlemisele

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Samal ajal kui teised Soome valitsuse liikmed tutvustasid eile värsket julgeolekuolukorra ülevaadet Helsingis avalikkusele, käis peaminister Sanna Marin (paremal) Stockholmis kohtumas oma ametikaaslase Magdalena Anderssoniga, et koordineerida mõlemas riigis arutlusel olevat võimalikku NATOga liitumise protsessi.
Samal ajal kui teised Soome valitsuse liikmed tutvustasid eile värsket julgeolekuolukorra ülevaadet Helsingis avalikkusele, käis peaminister Sanna Marin (paremal) Stockholmis kohtumas oma ametikaaslase Magdalena Anderssoniga, et koordineerida mõlemas riigis arutlusel olevat võimalikku NATOga liitumise protsessi. Foto: Paul Wennerholm/tt News Agency/reuters/scanpix

Nii Helsingist kui ka Stockholmist tuli eile sõnum, et Soome ja Rootsi tahavad käia NATOga liitumise asjus nobedalt ühte jalga, kuid otse kumbki pool veel välja ei öelnud, et arutelu päädib allianssi pääsu taotlemisega.

«Praegu ei peaks asju kaaluma mitte üksnes selle või mõne aasta vaates, vaid palju pikemalt. Kuidas tagame Soome julgeoleku 10, 30 ja 50 aasta pärast? Loodan, et parlament võtab kaalumisele ka sellise pikema vaate. Kuidas tagame selle, et Soome piirile enam kunagi sõda ei tule?» lausus Keskerakonda kuuluv Soome kaitseminister Antti Kaikkonen eile pressikonverentsil, tutvustades julgeolekuraportit, mis saab riigi NATOga liitumise debati aluseks.

Eile kiitis Soome valitsus heaks pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse koostatud uue julgeolekuülevaate. Raportis, kus tuuakse välja Soome NATOsse kuulumisega kaasnevad võimalikud eelised ja puudused, ei sõnastata valitsuse positsiooni alliansiga liitumise kohta, vaid seisukoha kujundamine jääb parlamendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles