Medvedev: Soome ja Rootsi NATOs lõpetab Läänemere regiooni tuumavabaduse (7)

Copy
Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev.
Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev. Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via Reuters / Scanpix

Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev arvas neljapäeval, et kui Soome ja Rootsi ühinevad NATOga, võib Läänemere piirkonna tuumavaba staatuse unustada.

«Kui Rootsi ja Soome ühinevad NATOga, pikeneb alliansi maismaapiir Venemaaga rohkem kui kaks korda. Loomulikult tuleb seda piiri tugevdada. Tugevdada tõsiselt maaväe rühma ja õhutõrjet, paigutada Soome lahele märkimisväärne laevastik. Sel juhul ei saa enam rääkida mingisugusest Läänemere tuumavabast staatusest – tasakaal tuleb taastada,» kirjutas ta Telegramis.

Julgeolekunõukogu aseesimees juhtis tähelepanu asjaolule, et Venemaa ei ole tänini selliseid meetmeid rakendanud ega kavatsenud rakendada. «Loodame, et meie põhjanaabritel võidab ikka mõistus. Aga kui ei, siis, nagu öeldakse: «Ta ise tuli»,» kirjutas Medvedev.

Ta märkis, et kui Soome ja Rootsi liituvad alliansiga, on Venemaal rohkem ametlikult registreeritud vastaseid. Medvedevi sõnul peaks Moskva Helsingi ja Stockholmi sellisele sammule reageerima emotsioonideta, külma peaga. «Kui palju riike NATOs on – kolmkümmend või kolmkümmend kaks, ei ole meie jaoks tervikuna nii oluline,» lisas ta.

Medvedev ei olnud nõus ka seisukohaga, et kui Venemaa ei oleks Ukrainat rünnanud, ei oleks küsimust Rootsi ja Soome liitumisest NATOga tekkinud.

«Esiteks, katseid neid allianssi tirida on olnud varemgi. Ja teiseks on peaasi, et meil ei oleks nende riikidega vaidlusi alade üle nagu Ukrainaga. Seetõttu on sellise liikmesuse hind meie jaoks erinev,» selgitas ta.

Medvedev märkis, et mõlema riigi avalik arvamus alliansiga liitumise kohta jaguneb umbes pooleks. «Keegi, kes on täie mõistuse juures, ei taha tõsta hindu ja makse, suurendada piiri ääres pingeid, Iskandere, hüperheli- ja tuumarelvadega laevu sõna otseses mõttes käeulatuses oma kodust,» lisas ta.

Ennist kirjutas The Times USA ametnikele viidates, et Soome ja Rootsi kaaluvad sel suvel NATOga liitumist. Nende sõnul oli mõlema riigi NATO liikmesus alliansi välisministrite läbirääkimistel kõneaineks ja arvukateks aruteludeks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles