SÕNAD RELVANA Venekeelsed ukrainlased avaldavad Moskvale vastupanu ukraina keelt õppides

, AFP ajakirjanik
Copy
Ukraina lipp Lvivi ooperi- ja balletriteatri ees.
Ukraina lipp Lvivi ooperi- ja balletriteatri ees. Foto: Juri Djatšõšõn / AFP / Scanpix

Ukraina akadeemikul Nazar Dantšõšõnil pole erilist lahingukogemust, kuid võitlust sissetungijaga peab ta alates Venemaa agressiooni algusest jagades oma teadmisi keelest ja luulest.

Kaks korda nädalas lööb ta lahti sülearvuti, et aidata veebitunnis kaasmaalastel lihvida oma ukraina keele kõnelemise oskust. «Kui me kõik räägime tulevikus ukraina keelt, on see agressiooni vastu väga võimas relv,» leiab 30-aastane teadur ja luuletaja.

Arvestatava osa Ukraina elanike jaoks on vene keel emakeel ning veelgi enamad kõnelevad seda soravalt, eriti riigi ida- ja lõunaosas. Viimastel aastatel on üha enam inimesi soovinud Venemaa poliitikale vastandumise väljendusena hakata aga pigem kasutama ukraina keelt.

Alates sellest, kui Venemaa president Vladimir Putin saatis veebruaris väed Ukrainasse, tuues muuhulgas ettekäändeks vene keele kõnelejate kaitsmise, on huvi ukraina keelt õppida kasvanud hüppeliselt.

Üks Dantšõšõni õpilastest on 52-aastane vene keelt kõnelev Luhanskist pärit haritlane Volodõmõr Krasnopolskõi. Pärast seda, kui Moskva toetatud nn separatistid hõivasid 2014. aastal tema kodulinna, kolis ta samuti Ida-Ukrainas asuvasse Rubižnesse. Pärast kahte keldris varjendis veedetud nädalat põgenes Krasnopolskõi koos meditsiinitudengist tütrega lääne poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles