Fatah: Abbas ja Meshaal lükkasid kõnelused ühtsusvalitsuse üle edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khaled Meshaal (vasakul) ja Mahmud Abbas.
Khaled Meshaal (vasakul) ja Mahmud Abbas. Foto: SCANPIX

Palestiina Omavalitsuse president Mahmoud Abbas ja äärmusrühmituse Hamas liider Khaled Meshaal lükkasid neljapäeval edasi kõnelused ühtsusvalitsuse moodustamiseks, ütles Abbasi mõõduka liikumise Fatah ametnik.

Läbirääkimiste edasilükkamise näol on tegemist pea viis aastat kestnud patiseisu jätkumisega.

Abbasi juhitava erakonna ametniku sõnul lükati kõnelused edasi, kuna Hamas takistab jätkuvalt valimiskomisjonil Gaza sektoris valijate registreerimist. Gaza sektor on olnud Hamasi kontrolli all alates 2007. aasta juunist, mil islamistid mõõduka Fatah kitsalt rannaribalt välja tõrjusid.

Ametnik lisas, et Hamas ei ole veel Abbasi teavitanud oma ametlikust otsusest lõpetada sisemised vaidlused ühtsusvalitsuse moodustamiseks.

Hamas on olnud teravalt lõhestunud küsimuses, kas soostuda üldse mõõduka Fatah’ga koos valitsusse minema.

Mais sõlmiti Kairos lepe, mis nägi ette aasta jooksul vahevalitsuse moodustamist ja üldvalimisi. Veebruari alguses tundus, et pikad vaidlused peaministrikoha ümber viisid kompromissini – Abbas ja Meshaal allkirjastasid Kataris kokkuleppe, mille järgi saab ajutise valitsuse juhiks president.

Sellele pidi järgnema avaldus valitsuse koosseisu kohta, kuid kokkulepet ei toetanud Hamasi Gaza sektori liikmed ja osa ametnikke Läänekaldal, kus asub Abbasi valitsus.

Kolmapäeval nõudis Hamasi juhtkond, et lepet rakendataks «ausal moel».

Hamasi poliitbüroo liige Izzat al-Rishq ütles neljapäeval AFP-le, et Hamasi juhtkond hääletas arvestatava enamusega selle poolt, et Abbas saaks ajutise valitsuse juhiks.

Neljapäeval ja reedel kohtuvad Abbas ja Meshaal Palestiina fraktsioonide juhtidega. Esialgu ei ole selge, millal valitsuse koosseis avaldatakse ja valimised korraldatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles