Jeruusalemma Al-Aqsa mošeekompleksi alal puhkesid kokkupõrked

Copy
Iisraeli julgeolekujõud palestiinlastega vaidlemas.
Iisraeli julgeolekujõud palestiinlastega vaidlemas. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

Jeruusaemma Al-Aqsa mošeekompleksi alal puhkesid reede hommikul kokkupõrked palestiina meeleavaldajate ja Iisraeli sõdurite vahel, ligikaudu 100 inimest sai viga, teatasid meedikud ja pealtnägijad. Tegemist on palestiinlaste ja iisraellaste esimese kokkupõrkega ramadaani ajal.

Iisraeli politsei teatel marssis reede hommikul kella nelja paiku Al-Aqsasse mitukümmend maskides meest, kes skandeerisid vaenule õhutavaid loosungeid ja lasid ilutulestikurakette. Rahvahulk korjas teel üles kive, laudu ja muid suuri objekte, mida kasutati siis vägivaldseks mäsuks.

«Sellest tegevusest hoolimata ootasid politseijõud, kuni palvus läbi sai,» öeldi avalduses.

Siis hakkas rahvahulk pilduma kive Nutumüüri suunas, mis on juutide tähtsaim palvepaik. «Vägivald kasvas ja politsei oli sunnitud sisenema mošeed ümbritsevale territooriumile, kuid ei sisenenud mošeesse,» lisas politsei.

Palestiina Punase Poolkuu teatel on kähmlustega seoses Jeruusalemma haiglatesse toimetatud 90 vigastatut, kes on saanud kannatada kummikuulide, granaatide ja rünnakute tõttu.

Iisraeli politsei teatel sai kannatada vähemalt kolm politseinikku.

Pealtnägijate sõnul pildusid palestiina meeleavaldajad Iisraeli julgeolekujõude kividega, nood vastasid kummikuulidega.

AFP fotograafi sõnul pildus üle 100 palestiinlase kive ja muid esemeid Iisraeli julgeolekujõudude suunas.

Viimasel kolmel nädalal on Iisraelis ja okupeeritud Läänekaldal vägivald hoogustunud, pingeid suurendab asjaolu, et tänavu langevad kokku juutide paasapühad, kristlaste ülestõusmispühad ja moslemite püha kuu ramadaan.

Al-Aqsa on tähtsuselt kolmas islamiusu pühapaik. Juudid räägivad sellest kui Templimäest, viidates kahe templi ajaloolisele asukohale.

Mõlemale usule püha kõrgendik annekteeritud Ida-Jeruusalemmas on Iisraeli-Palestiina konflikti kese.

Eelmisel aastal ramadaani ajal lahvatanud Iisraeli sõdurite ja Al-Aqsa mošeekompleksi külastanud palestiinlaste kokkupõrked viisid 11 päeva kestnud laastava konfliktini Iisraeli ja Gaza sektoris valitseva Hamasi vahel.

Tänavu hoogustasid Iisrael ja Ida-Jeruusalemma pühapaiku haldav Jordaania ramadaani eel kõnelusi, et samalaadne vägivald ära hoida.

Viimastel nädalatel on vägivald iisraellaste ja palestiinlaste vahel siiski taas kasvanud ning alates märtsi lõpust on tulistamise, pussitamise ja autorammimise tagajärjel Iisraeli linnades elu kaotanud 14 inimest. Surma on saanud ka 21 palestiinlast, nende hulgas iisraellasi rünnanud inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles