Zelenskõi palus USAd kanda Venemaa terrorismi toetavate riikide nimekirja (2)

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidentuur / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi palus oma USA kolleegi Joe Bidenit, et see lisaks Venemaa terrorismi toetavate riikide nimekirja, edasid Washington Post ja CNN viitega allikatele.

Zelenskõi esitas palve riigipeade uue telefonivestluse käigus. Washington Posti allikate sõnul ei andnud Biden lubadust astuda konkreetseid samme.

USA ei ole varem soovinud lisada Venemaad nimekirja, kuhu praegu kuuluvad Põhja-Korea, Süüria, Kuuba ja Iraan. Isegi külma sõja ajal ei kandnud Ühendriigid Nõukogude Liitu sellesse nimekirja, kuigi Moskva toetas 1970- ja 1980-ndatel aastatel terroristlikeks peetud rühmitusi.

CNNi sõnul oleks Venemaa lisamine sellisesse nimekirja dramaatiline samm. Selline otsus karmistaks veelgi Venemaa-vastaseid majandussanktsioone ja võimaldaks külmutada Venemaa varasid Ühendriikides.

Selline samm võib mõjutada ka teisi riike, kuna on võimalik kehtestada majandussanktsioone riikidele, mis jätkavad endiselt äritegevust Venemaaga.

Washington Posti ja CNNi teatel saatis Venemaa sel nädalal USA-le ja teistele riikidele noodi, milles nõudis sõjalise abi Ukrainale saatmise lõpetamist.

Uudisteagentuuri Interfax teatel kinnitas Vene välisministeeriumi kõneisik Maria Zahharova, et noot saadeti «kõikidele riikidele».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles