Macron lubas uut ministrikohta fossiilkütustest loobumiseks

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles laupäeval, et kaalub võimalust luua eraldi ministri ametikoht, kes korraldaks riigi sõltuvuse vähendamist fossiilsetest energiaressurssidest.

Telekanali BFMTV teatel käis Macron sellise mõtte välja Marseille's toimunud valimisüritusel. Energeetika planeerimise minister peaks tegutsema gaasist, naftast ja söest loobumise nimel.

Macroni vastane presidendivalimiste teises voorus Marine Le Pen süüdistab riigipead selles, et ta pööras viie ametis oldud aasta jooksul vähe tähelepanu tuumaenergeetikale, mis võiks vähendada Prantsusmaa sõltuvust muudest energiaallikatest. Samuti on Le Pen skeptiline mõnede Macroni roheenergiaga seotud kavatsuste osas.

Küsitluste järgi on Macron edumaad Le Peni ees kasvatanud. Ipsos Sopra-Steria küsitluse järgi hääletaks 55,5 protsenti valijatest Macroni ja 44,5 protsenti Le Peni poolt.

«Ma kuulen ärevust, mis on paljudes meie noortes. Näen noori ja noorukeid kes kardavad meie planeedi tuleviku pärast,» rääkis Macron Marseille's oma sõnumit nooremale ja vasakpoolsele valijaskonnale suunates.

Äärmusvasakpoolne presidendikandidaat Jean-Luc Mélenchon sai 10. aprillil valimiste esimeses voorus keskkonnapõhise programmiga kolmanda tulemuse, mida Macron nimetas nüüd tugevaks sõnumiks.

Macron lubas ka uusi investeeringuid taastuvtehnoloogiatesse, energiasäästlikesse elamute renoveerimisse ja mahetoidu tootmisse, lubades samal ajal vähendada õhusaastet ja ühekordselt kasutatavaid plastikuid.

Just Mélenchoni valijate otsus võib kujuneda 24. aprillil toimuvas teises voorus otsustavaks. Osa neist on ilmselt valmis toetama Macroni, aga teised kalduvad Le Peni poole või jäävad hoopis kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles