Türgis protestiti naisõiguslaste ühenduse sulgemise vastu (3)

Copy
Naisõigusühenduse We Will Stop Femicide liikmed ja toetajad avaldasid laupäeval Istanbulis meelt ühenduse sulgemise vastu.
Naisõigusühenduse We Will Stop Femicide liikmed ja toetajad avaldasid laupäeval Istanbulis meelt ühenduse sulgemise vastu. Foto: Onur Dogman / ZumaPress.com / Scanpix

Sajad inimesed avaldasid laupäeval meelt mitmel pool Türgis, seal hulgas riigi suurimas linnas Istanbulis ja pealinnas Ankaras, et seista vastu kõige auväärsema naisõiguslaste ühenduse sulgemisele.

«Ei ole võimalik meie võitlust peatada. Me ei kavatse lubada oma ühenduse sulgemist,» ütles ühenduse We Will Stop Femicide (i.k. - me peatame naistetapu) peasekretär Fidan Ataselim uudisteagentuurile AFP.

«Ärge mõistke naiste üle kohut, vaid mõrtsukate üle!» skandeerisid sajad demonstrandid Istanbulis.

Istanbuli prokurör esitas kolmapäeval hagi, mille eesmärk on sulgeda ühendus «seaduse ja moraalide vastu töötamise» eest.

We Will Stop Femicide avaldab infot naiste mõrvade ja väärkohtlemise juhtumitest peamiselt moslemiühiskonnaga, kuid muidu ametlikult ilmalikus Türgis.

Ataselimi kohaselt seisab hagis süüdistus, mille kohaselt tegeleb ühenduse tegevusega, mis rikub Türgi «seadusi ja moraali».

Ühendus oli häälekalt vastu president Recep Tayyip Erdoğani mullusele otsusele taanduda Türgiga Istanbuli konventsioonist, mis näeb riikidel ette kehtestada seadused, mille eesmärk on ennetada ja anda kohtu alla naistevastase vägivalla juhtumid.

We Will Stop Femicide ütleb, et mullu tapeti Türgis 280 naist, kelle mõrvad panid toime neist paljude pereliikmed.

Veel 217 naist suri kahtlastel asjaoludel, seal hulgas sellised juhtumid, kus ametlik surma põhjus läks kirja enesetapuna, märgib ühendus.

Türgi konservatiivid peavad Istanbuli konventsiooni homoseksuaalsust toetavaks leppeks, mis seab ohtu traditsioonilised pereväärtused.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles