Mali teatas enam kui kümne terroristi tapmisest õhurünnakutes

Copy
Mali sõdurid.
Mali sõdurid. Foto: STR / AFP / Scanpix

Mali armee teatas laupäeval, et tappis riigi keskosas korraldatud õhurünnakutes «tosin terroristi», seal hulgas tuntud prantsuse-tuneesia pühasõdalase.

Relvajõud korraldasid kaks rünnakut neljapäeval, et «neutraliseerida tosin terroristi Gangueli metsas», mis asub Moura külast 10 kilomeetri kaugusel, teatas kindralstaap avalduses.

«Nende rünnakutega oli võimalik neutraliseerida mõned GSIM-i juhtfiguurid,» viitas staap Saheli piirkonna suurimale pühasõdalaste ühendusele Islami ja Moslemite Toetusgrupp.

Staabi andmetel hukkus teiste seas ka prantsuse-tuneesia terrorist Samir al-Burhan.

Armee teatel rünnati täpse luureinfo alusel, mille kohaselt oli tulnud terroristide grupp tõstma GSIM-i võitlejate moraali ning pakkuma tuge pärast tõsist tagasilööki Mouras.

Mali sõjaväe enamusega valitsus neutraliseeris enda sõnul Mouras märtsi lõpus 203 džihadisti, ent meedia ja inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) pealtnägijate seas korraldatud usutluste kohaselt tapsid sõdurid hoopis tsiviilelanikke koos võõrriikide võitlejatega.

Mourast ei ole sestsaadik ilmunud ei foto- ega videomaterjali, mis toetaks Mali võimude või HRW väiteid.

ÜRO missioon Malis on palunud päevi tulutult luba saata oma uurijate rühm piirkonda.

Alates 2020. aasta augustist sõjaväelise hunta võimu all olev Mali on olnud poliitilises kriisis juba alates 2012. aastast.

Pühasõdalaste karistamatu liikumise tõttu on tohutu maa-alaga vaesest riigist vaenutegevus kandunud üle ka naaberriikidesse Burkina Fasosse ja Nigerisse ning kohalike omakaitsevägede ning kuritegelike jõukude osaluse kasvuga on konflikt muutunud veelgi keerulisemaks lahendada.

Sõjategevuses on saanud kümne aasta jooksul surma tuhanded sõdurid ja tsiviilisikud, sajad tuhanded inimesed on olnud sunnitud oma kodudest põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles