Paavst kutsus sõjaaja ülestõusmispühadel rahule

Copy
Paavst esinemas Vatikanis ülestõusmispühade pöördumisega.
Paavst esinemas Vatikanis ülestõusmispühade pöördumisega. Foto: Vatikan meedia/AFP/Scanpix

Paavst Franciscus kutsus maailma juhte võtma täna, «sõjaaja ülestõusmispühadel» kuulda üleskutseid rahule, sealhulgas Ukrainas.

«Olgu rahu sõjast räsitud Ukrainaga, mida on nii valusalt proovile pannud vägivald ja häving, mille tõi julm ja mõttetu sõda, kuhu see tiriti,» ütles paavst traditsioonilises ülestõusmispühade pöördumises «Urbi et Orbi» («Linnale ja maailmale»).

«Ka meie silmad on neil sõjaaja ülestõusmispühadel hämmingus,» lausus ta. «Maade juhid võtku kuulda rahva kutset rahule.»

Paavst kutsus tagama ka vaba ligipääsu pühapaikadele Jeruusalemmas, kus on taas puhkenud vägivald juutide ja palestiinlaste vahel.

«Olgu rahu Lähis-Idaga, mida on aastaid räsinud konflikt ja lõhed. Sel pühal päeval, palugem rahu Jeruusalemmale ja neile, kes teda armastavad: ühtmoodi nii kristlastele, juutidele kui moslemitele. Las iisraellased, palestiinlased ja kõik Püha Linna elanikud ning palverändurid kogevad ilusat rahu ja vennalikku elu ning nautigu nad vaba ligipääsu pühapaikadele pidades lugu teineteise õigustest,» rääkis ta.

Pühapäeva hommikul sai Al-Aqsa mošeekompleksi alal palestiinlaste ja Iisraeli politsei kokkupõrgetes viga kümme meeleavaldajat.

Jeruusalemmas on puhkenud pinged ajal, mil kõik kolm Aabrahamlikku religiooni tähistavad usupühi: juudid paasapühi, kristlased ülestõusmispühi ja moslemid ramadaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles