Wikileaksi arvatavale lekitajale esitati süüdistus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veebiküljele Wikileaks saladokumentide lekitamises kahtlustatavale USA sõjaväelasele Bradley Manningile esitati eile sõjaväekohtus ametlikult süüdistus.

Marylandi osariigis Fort Meade'i sõjaväebaasis kohtu ette astunud 24-aastast Manningut süüdistatakse 22 kuriteoepisoodis, muuhulgas vaenlase abistamises, mis võib kaasa tuua eluaegse vanglakaristuse.

Prokuröri sõnul on mees lekitanud Wikileaksile sadu tuhandeid saladokumente Iraagi ja Afganistani sõjast ning seadnud sellega ohtu riigi julgeoleku ja liitlastega koostööd teinud inimeste turvalisuse.

Armee prokurörid on andnud siiski mõista, et ei kavatse riigireetmise eest nõuda surmanuhtlust.

Eelmise aasta mais vahistatud kahtlusalune töötas luureanalüütikuna Iraagis ja tänu tema tööle oli tal juurdepääs armee salajasele andmevõrgustikule. Wikileaks avaldas mõne aasta jooksul sadu tuhandeid USA valitsuse diplomaatilisi memosid ning umbes pool miljonit dokumenti Iraagi ja Afganistani sõja kohta.

Manningule on juba esitatud süüdistus seoses videoga, mille Wikileaks avaldas ja mis näitab 2007. aastal Bagdadis kümnekonna inimese tapmist USA kopterirünnakus.

Manningi toetajad teatasid veebruari alguses, et Islandi parlamendiliikmed on esitanud Manningi Nobeli rahupreemia kandidaadiks. Wikileaksi aktivistide hinnangul on Manning poliitvang, kes paljastas vaid USA armee rikkumisi ja kuritarvitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles