POSTIMEES UKRAINAS Galerii: Zaporižžja elab tavapärast elu, kuid on rünnakuks valmis

Copy

Lõuna-Ukraina üks suurimaid tööstus- ja kultuurikeskuseid Zaporižžja asub Vene vägede okupeeritud territooriumist vaid mõnekümne kilomeetri kaugusel, kuid hoolimata rindejoone lähedusest üritab linn elada tavapärast elu, niipalju, kui see on võimalik.

Tänavatel liigub rahvast vähe ning enamik kaupluseid ning söögikohti suletakse juba kell 21. Zaporižžja linnas ja oblastis kehtib komandanditund, mis kestab kella 21-5. Alkoholimüük on kauplustes lubatud, kuid seda vaid ajavahemikul 10-14.

Linnaelanikud on 53 päeva kestnud sõjaga harjunud ning kohati linnas undavatele õhuhäiresireenidele ei pöörata enamasti mingit tähelepanu.

Monumendid on võimaliku õhurünnaku vastu kaitstud liivakottidega, samuti on paljude kaupluste klaasakende taha paigaldatud vineerseinad, et vältida kildude lendamist siseruumidesse.

Kuna Zaporižžja on okupeeritud Lõuna-Ukraina aladele ja raske pommirahe alla sattunud Mariupoli linnale lähim ukrainlaste kontrolli all olev suurlinn, siis jõuab siia suur osa sealt põgenevatest inimestest. Linna kultuurikeskuses on avatud suur põgenike vastuvõtukeskus, kus Vene vägede eest põgenevad inimesed saavad esmast abi ja esitada taotlusi põgenikustaatuse saamiseks.

Lugu Mariupolist Zaporižžjasse põgenenud perekonnast ja nende kannatusterohkest teekonnast loe homsest Postimehest.

Vanem põlvkond mäletab nõukogude ajal toodetud automarki Zaporožets. Neid autosid toodeti jus Zaporižžjas asuvas tehases. Autotehas töötab ka praegu, kuid nüüd valmistab see busse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles