Colombia presidendikandidaat andis vande austada eraomandit

BNS
Copy
Gustavo Petro
Gustavo Petro Foto: EPA/Mauricio Duenas Castaneda/SCANPIX

Colombia endine sissivõitleja Gustavo Petro, kes on küsitluste järgi tuleval kuul toimuvate presidendivalimiste soosik, andis teisipäeval allkirja, et saades riigi esimeseks vasakpoolseks presidendiks ei asu ta inimeste omandit võõrandama.

Petro kutsus ajakirjanduse ühte Bogotá notaribüroosse, kus ta allkirjastas endas suhtes valitseva skepsise hajutamiseks dokumendi, milles annab vande austada eraomandit.

«Minu ettepanek selle riigi ümberkujundamiseks ei hõlma mitte mingisugust sundvõõrandamist,» rääkis 61-aastane endine senaator ajakirjanikele.

Õiguseksperdid kinnitavad, et selline vanne ei ole siiski siduv.

Petro on lubanud tasandada sissetulekukäärid, tehes lõpu Colombia neoliberaalsele majandusmudelile. Sellega on ta saanud kriitikat oma parempoolselt võistlejalt Federico Gutiérrezelt, kes nimetas teda «populistiks ja autokraadiks».

Colombia valijates on skepsis vasakpoolsete suhtes sügavalt juurdunud, kuna neid seostatakse Colombia Revolutsiooniliste Relvajõududefa (FARC), kes võitles ligi kuus aastakümmet valitsuse vastu.

Petro ise on olnud sissirühmituse M-19 liige.

«On neid, kes püüavad pidevalt minu ettepanekute suhtes kahtlusi külvata... ja heidavad hirmuvarju, nagu võiks tulla sundvõõrandamine,» ütles ta esmaspäeval. «Miski pole tõest kaugemal,» lisas Petro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles