POSTIMEES UKRAINAS: GALERII ⟩ Tallinna linnaosa jäi Vene vägede rünnakus terveks

Copy

Valgevene piirist vaid paari kilomeetri kaugusel asuv Põhja-Ukraina linn Slavutõtš jäi pärast veebruaris alanud Venemaa rünnakut ligi kuuks ajaks okupantide tähelepanu alt välja. Lahingu okupantidega pidasid linna kaitsjad alles ligi kuu pärast sõja algust.

Vene väed tungisid linna 26. märtsil. Linna piiril peetud lahingus hukkus neli territoriaalkaitse võitlejat, kuid kuna kaitsjate relvastuses olid vaid käsirelvad, siis vaenlase tankide ja soomukite vastu sellest ei piisanud ja okupandid tungisid linna. Linnas lahinguid ei peetud, seetõttu jäi Slavutõtš terveks.

Märtsi lõpus käis rahvusvahelisest meediast läbi uudis, et Vene väed võtsid Slavutõtši linnapea Juri Fomitševi lühiajaliselt pantvangi. Vene väed lahkusid linnast mõni päev pärast sinna tungimist. Fomitšev rääkis täna intervjuus Postimehele, mis märtsi lõpus linnas toimus. Intervjuud Slavutõtši linnapeaga saab lugeda lähipäevil.

Slavutõtši linna hakati ehitama 1986. aastal pärast Tšornobõli tuumaelektrijaama katastroofi jaama töötajatele, kuna nende senine elukoht Prõpjati linn muutus radiatsiooni tõttu elamiskõlbmatuks. Suurem osa Slavutõtši elanikest käib praegu tööl Tšornobõli tuumaelektrijaamas.

Kui enne sõda said inimesed Slavutõtšist Tšornobõli rongiga, mis sõitis läbi Valgevene, siis sõja puhkemise järel seda teed enam kasutada ei saanud. Slavutõtši linnapea Juri Fomitševi sõnul on elektrijaama töötajate tööle saamine suur logistiline väljakutse, kuna mõistliku kaugusega maismaaühendus kahe linna vahel on võimalik vaid läbi Valgevene. Ukraina territooriumil jääb teekonnal ette Dnepri jõgi, mis on seal kohati kilomeetrite laiune. Sõja esimestel nädalatel toimetati elektrijaama uus vahetus tööle üle Dnepri jõe kalameeste paatidega.

Tallinna linnaosa

Slavutõtši linna ehitati 1980. aastate lõpus kolmteist kvartalit, mis igaüks oli projekteeritud ühe Nõukogude Liidu territooriumi arhitekti poolt ning nimetatud nende maade pealinnade või regioonikeskuste järgi. Linnas on Bakuu, Belgorodi, Vilniuse, Dobrinini, Jerevani, Kiievi, Leningradi, Moskva, Petseri, Riia, Tallinna, Tbilisi ja Tšernigivi kvartal.

Tallinna kvartalisse on rajatud eramajad ning Tartu Annelinnast inspireeritud paneelelamud. Kvartalis on ka restoran «Старий Таллінн» («Vana Tallinn»), mis on praegu paraku suletud.

Tallinna kvartal asub linna keskuse lähedal. Teisipäeva pärastlõunal oli kvartal inimtühi. Peale üksiku naise ja kassi tänavatel kedagi liikumas polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles