IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK Vene vägedel on läbi murdmiseks aega kaks nädalat (2)

Igor Taro
Copy
Purustatud elumaja Mariupolis.
Purustatud elumaja Mariupolis. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS / Scanpix

UKRAINA PÄEVIK 19.04: läbirääkimiste aeg on vist kõigi osapoolte jaoks otsa saanud ja nüüd surutakse hambad ristis võidu suunas. Dramaatilised avaldused Mariupolis Azovstali maatasa pommitamisest olid mõeldud ilmselt mõjutamaks otsuseid abivägede saatmiseks. Tehase korstnad seisavad veel püsti nagu ka kaitsjad kusagil nende vahel, kirjutab Igor Taro oma blogis 55. sõjapäeva kohta.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmeil olid hommiku seisuga järgmised - ründajaid 20 800 (+200), tanke 802 (+12), soomusmasinaid 2063 (+22), suurtükke 386 (+5), raketiheitjaid 132 (+2), õhutõrjesüsteeme 67, lennukeid 169 (+2), helikoptereid 150 (+3). Statistika ei näita veel mingit suurt hüpet, tegevus püsib paarinädalase tsükli enam-vähem keskmises tempos.

1) Mariupolist peaks taas alustama, sest uudised olid dramaatilised ja olukord seal kõige kriitilisem. Sellepärast panen taas ka olukorra skeemi juurde, et oleks mastaap paremini arusaadav.

Hetkel on keeruline ennustada, milline on Azovstali territooriumile koondunud üksuste vastupanuvõime varu - kas moona, vett ja konserve jagub veel kauaks.

Nagu Liveuamapi kaardilt näha, siis on Ukraina kaitsjate päralt ainult Azovstali tehase territoorium ning ülejäänud linn on juba okupantide kontrolli all. See ei pruugi tähendada, et Ukraina võitlejad punasele alale üldse ei liiguks.

Olukord Azovstali tehases 19. aprillil.
Olukord Azovstali tehases 19. aprillil. Foto: Igor Taro

Tehas ise on küllalt suur - kuni paarkümmend ruutkilomeetrit. Kuna seal töötas kümneid tuhandeid inimesi, kelle kaitsmiseks oli ette nähtud varjendite süsteem, siis võib seda kaitstud taristut olla seal omajagu, kuhu end pommide eest peita.

Kas nad just 6-8 korrust maa all on ja kõigi mugavustega, aga Tartus on näiteks üks tuumavarjend olemas, kuhu saab ekskursioonile minna. Selline veidi sügavam kelder ühe suure saali ja paari abiruumiga, kus oli veepaak, õhukanalid ja võimsad uksed.

Hetkel on keeruline ennustada, milline on Azovstali territooriumile koondunud üksuste vastupanuvõime varu - kas moona, vett ja konserve jagub veel kauaks. Kui palju on tehase territooriumi varjendites tsiviilisikuid, kelle seisukord võib olukorda mõjutada. Donetski lennujaama kaitsjad pidasid näiteks vastu kuni selle hetkeni, kui venelased hoone õhku lasid. Kaudtulega ei saadudki seal hakkama ja lennukid toona ei lennanud.

Vaade Azovstali tehasele. Pilt on pärit eilsest.
Vaade Azovstali tehasele. Pilt on pärit eilsest. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / Scanpix

2) Harkivit pommitati seekord juba Uragani raketisüsteemiga, mis on suurema laskeulatusega kui Grad. 7 hukkunut ja üle 10 vigastatu. Põhjuseks okupantide positsioonide eemale lükkamine linnast.

Belgorodi oblasti piiri taga olevat püsti pandud S-300 ja S-400 õhukaitse divisjonid, mille eesmärgiks on katta pealetungivate okupatsioonivägede logistikat ja juhtimist. Võimalik, et millestki on venelased eelnevatel nädalatel õppinud, kuigi nende kallaletungi ja sõjaroimade minister ajas üle pika aja taga suust täielikku pläusti välja kangelaslike vabastajate kangelastegudest Ukraina rahva vabastamisel.

Izjumi operatsioonisuuna ründekoridoride osas mingit üllatust ei tulnud - okupandid jätkasid ründamist sama kolme asula suunal, mis neil olid eelnevatel päevadel katsetatud - Zavodõ, Dmõtrovka ja Suligovka. Kõik Barvenkovo poole. Kokku kolm rünnakut ja ukrainlaste hävitussaldo nende endi teatel - 30 ründajat, 2 tanki, 8 soomukit, 24 sõidukit ja 1 helikopter.

Hersoni kandis valmistuvad Vene okupandid libareferendumiks, sest neil hakkas ühtäkki maru kiire okupeeritud ala laiendamisega oblasti piirideni.

3) Severodonetski operatiivsuunal on Ukraina üksused taandunud Kremennajast, kuid hoiavad positsioone selle lähistel ning läände suunduval liinil Ternõ külani Žerebetsi jõe kaldal. Ka Severodonetskisse pole okupatsioonijõud sisse murdnud. Lahingud käivad Rubižnes, põhjapool. Rohkelt okupante suunati kilekottidesse pakkimiseks.

4) Popasna oli jätkuvalt okupatsioonivägede huviorbiidis, kuid seal ei muutunud eriti midagi. Vene üksused proovisid rünnata Avdiivka-Otšeretine suunal, pommitasid Toretskit. Ukraina vägi tegi eduka vasturünnaku ning hõivas tagasi Marjinka asula Dontski linna piiril. Ehk seal on jälle taastatud mingi 7 aasta tagune olukord, kus ukrainlased seisavad sisuliselt Petrovski linnaosa serval.

Võimalik, et Vene okupantide huvi on edeneda Staromlõnivkast põhja poole.

Ukrainlased lugesid kokku 10 rünnakut, 12 hävitatud tanki, 28 soomukit, 2 autot, Su-34 lennuki ja Ka-52 helikopteri. Ei vähe ega ka üüratult palju.

Olukorrast rindel 19. aprillil.
Olukorrast rindel 19. aprillil. Foto: Igor Taro

5) Zaporižžja kandis võib küll täheldada suuremat aktiivsust, mis väljendub Vene okupantide pealetungikatsetes Guljaipole piirkonnas. Pologõ ümbruses käis kõva tuletegevus ja venelaste pealetungikatsed. Guljaipolest on neil kindlasti huvi liikude põhja poole, et piirata sisse Donbassi rinde üksused selja tagant. Hetkel pole nad selles veel kuigi edukad.

Sealt samast pisut idas, Rozovka asulas, toimus mingi pseudoreferendum selleks, et ühineda nn Donetski Rahvavabariigiga. Inimesed kutsuti kultuurimajja, et väidetavalt anda infot mingite toetuste maksmise kohta ja siis tehtigi kohapeal «küsitlus,» kes tahaks Rozovka rajooniga liikuda DNR-i alla.

Üldiselt liigub juba mitu päeva infot, et analoogseid «referendumeid» soovivad Vene okupandid korraldada kõikjal rajoonides, mida nad okupeerivad. Tegelikkuses muidugi ei kavanda keegi päriselt hääli kokku lugeda.

Inimeste passiandmed korjati nn humanitaarabi jagamisel ja sealt moodustunud nimekirju näidatakse ilmselt Vene telekanalitele, et näidata suurt valimisaktiivsust. Vastajanumbrid ilmselt võetakse laest sobivad.

Venelastel on olemasoleva ressursi juures umbes kaks nädalat ründamiseks ja siis on taas toss väljas.

6) Hersoni kandis valmistuvad Vene okupandid ilmselt samamoodi libareferendumiks, sest neil hakkas ühtäkki maru kiire okupeeritud ala laiendamisega oblasti piirideni. Seda neil muidugi niisama lihtsalt ei lasta teha. Okupandid tungisid lõunas peale Aleksandrovkale, lisaks Velika-Aleksandrovka kandis loodes ja Zelenodolski ümbruses põhjas. Zelenodolskit ka pommitati jõhkralt.

7) Suure laskeulatusega raketiheitjatest Uragan on pommitatud Mõkolajivit ning sellest lõunas asuvaid Halitsõnovet ja Lõmanit. Oli ka inimohvreid ja purustati elumaju. Mõkolaivis sai tabamuse kohalik loomaaed. Odessa kandis lasid Ukraina kaitsjad alla taas mingi taktikalise drooni.

Ukraina sõdurid eile patrullimas Mõkolajivi läheduses.
Ukraina sõdurid eile patrullimas Mõkolajivi läheduses. Foto: Celestino Arce Lavin / ZUMA / Scanpix

Moskva uppumine tekitab muidugi Venemaal pingeid juurde, sest ajateenijate osalemine hakkab laiemalt ilmsiks tulema, kui vanemad oma lapsukesi otsivad.

Lisaks on Saranski lähistel Mordva Vabariigis keegi rünnanud sõjakomissariaadi hoonet, kuhu visati Molotovi kokteilid. Põlesid maha ruumid ajateenistusse kutsutavate andmetega. Ju ei lähe see kahuriliha komplekteerimine seal ka lihtsalt.

Ukraina peastaap on öelnud, et nende territooriumil sõdib ca 80 PTG-d (pataljoni-taktikalist gruppi) ning USA Pentagoni hinnangul 76. Seega suurusjärk on teada. Sõja eel koodnati Ukraina piiri äärde 160 üksust ning neist lahingusse saadeti 120. 30-40 gruppi viisid ukrainlased rivist välja esimeses faasis.

Viimaste nädalate töötempo juures hävitavad ukrainlased umbes 0,5 PTG koosseisu ööpäevas, väga jämedalt võttes. Seega teeme väikese arvutuse aktiivse lahingutegevuse kestvusprognoosiks, võttes aluseks lahinguvõime säilimise kuni 30% PTG-de puhul kuni 50% kaotuste juures.

80/3*0,5=13,3 ehk venelastel on olemasoleva ressursi juures umbes kaks nädalat ründamiseks ja siis on taas toss väljas, nagu Kiievi-Tšernihivi suunal. Kas murravad läbi või roomavad tagasi oma kodukanti, kuhu iga kuues naaseb kilekotis. Lootust on, et ei murra.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles