KOMMENTAAR Prantsusmaa otsustab: sama kurss või parempööre

Merili Arjakas
, Eesti Välispoliitika Instituudi nooremteadur
Copy
Arvamusküsitlused näitavad senisele presidendile Emmanuel Macronile edulootust, aga Rahvusliku Liidu kandidaat Marine Le Pen hingab talle kuklasse. 
Arvamusküsitlused näitavad senisele presidendile Emmanuel Macronile edulootust, aga Rahvusliku Liidu kandidaat Marine Le Pen hingab talle kuklasse. Foto: CHARLY TRIBALLEAU/Scanpix

Pühapäeval otsustavad prantslased valimiskastide juures, kas nad soovivad veel viit aastat senise presidendi, eurofiilist paremtsentristi Emmanuel Macroni juhtimisel või teevad nad panuseid euroskeptilisele Marine Le Penile. Macroni võit tähendaks Prantsusmaa senise sise- ja välispoliitilise kursi jätkumist, Le Pen aga paneks puhuma hoopis uued tuuled.

Valimiste teine voor ei ole sugugi vaid esimese kordus vähemate kandidaatidega. Traditsiooniliselt hääletavad prantslased esimeses voorus oma esimese eelistuse poolt. Teises voorus aga selle kandidaadi vastu, keda nad kindlasti Élysées näha ei taha. 2017. aastal tõusis Macroni toetus teises voorus 24 protsendilt ülekaalukale 66 protsendile, samas kui Marine Le Pen kasvatas oma häälesaaki 21 protsendilt vaid 34 protsendile.

Tänavu on seis tasavägisem. The Economisti statistiline mudel ennustab Macronile teises voorus 54 ja Le Penile 46 protsenti häältest. Sajast simulatsioonist võidab Macron 88 ja Le Pen 12 korral. Kümne päeva jooksul pärast esimest vooru on Macron edumaad juurde kogunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles