Briti kohus otsustas Assange'i USA-le välja anda

Copy
Meeleavaldaja Julian Assange'i väljaandmise vastu protestimas.
Meeleavaldaja Julian Assange'i väljaandmise vastu protestimas. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Briti kohus langetas täna otsuse anda WikiLeaksi asutaja Julian Assange välja USA-le, kus teda ootab ees kohus Iraagi ja Afganistani sõda puudutanud salajaste toimikute avaldamise eest.

Lõpliku otsuse langetab siseminister Priti Patel, kuid Assange'il on õigus väljaandmisotsus 14 päeva jooksul edasi kaevata.

Kolmapäeval Londoni kesklinna kohtus langetatud otsus viib aastaid väldanud kohtusaaga lõpule lähemale.

Assange'i advokaadid on aga tõotanud esitada Patelile protesti ning võivad esitada ka uusi apellatsioone.

«Tema poolt ei ole esitatud ülemkohtule veel ühtki apellatsiooni teiste tähtsate asjade kohta, mis ta on varem tõstatanud,» ütlesid Assange'i kaitsjad advokaadibüroost Birnberg Peirce Solicitors märtsis.

«Enne tuleb muidugi algatada eraldi apellatsiooniprotsess.»

Assange ei saanud märtsis luba esitada Briti ülemkohtule apellatsiooni seoses tema Ühendriikidele väljaandmise protseduuriga.

Washington soovib anda 50-aastase austraallase kohtu alla seoses Iraagi ja Afganistani sõda puudutanud 500 000 salajase sõjaväetoimiku avaldamisega. Süüdimõistmise korral ähvardab teda eluaegne vanglakaristus.

USA valitsus kaebas aga otsuse edasi ja detsembris tühistas Londoni kõrgem kohus madalama astme kohtu otsuse jätta Assange suitsidaalsuse tõttu Ühendriikidele välja andmata.

Assange´i kaitsjad vaidlustasid otsuse, väites, et üldtähtsates küsimustes peab otsuse langetama ülemkohus.

Jaanuaris sai Assange Londoni kõrgemalt kohtult loa kaevata väljaandmisotsus edasi ülemkohtusse. Too ei andnud aga apellatsiooniks luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles