Briti peaminister saabus visiidile Indiasse

Copy
Briti peaminister Boris Johnson visiidil Indias.
Briti peaminister Boris Johnson visiidil Indias. Foto: STEFAN ROUSSEAU / AFP / SCANPIX

Briti peaminister Boris Johnson saabus neljapäeval visiidile Indiasse, et arutada majandusküsimusi ning ka veenda oma kolleegi Narendra Modit toetama Lääne samme Venemaa vastu seoses sõjaga Ukrainas.

Johnson saabus India lääneossa Gujarati osariiki, mis on Modi kodupaik. Ta kohtub seal äriliidritega ja tutvub ajaloolise Ahmedabadi linnaga.

Seejärel suundub ta New Delhisse, et pidada reedel kõnelusi India valitsusjuhiga.

Johnsoni India-visiit oli kaks korda edasi lükkunud seoses koroonapandeemia hoogustumisega mõlemas riigis.

Downing Streeti teatel sõlmitakse Johnsoni visiidi raames sõlmitakse rohkem kui ühe miljardi naela (1,3 miljardi dollari) väärtuses kahepoolseid investeerimiskokkuleppeid, mille tulemusena luuakse Suurbritannias ligi 11 000 uut töökohta.

Londoni teatel luuakse visiidiga uusi partnerlusi riigikaitse, tehisintellekti ja rohelise energia valdkonnas, samuti sõlmitakse lepinguid sellistes valdkondades nagu robootika, elektrisõidukid ja satelliitide orbiidile toimetamine.

Johnsoni kõnelustel Indias käsitletakse kindlasti ka Ukraina sõjaga seonduvat. India on seni keeldunud Venemaa sõjategevust avalikult hukka mõistmast, selle põhjuseks on toetumine Venemaa energia-, põllumajandustoodete ja relvastustarnetele.

Johnsoni kõneisik ütles ajakirjanikele, et peaministri eesmärk ei ole Modile «loengut pidada», vaid «laiendada Lääne koalitsiooni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles