Ülehomsetel valimistel kordub Sloveenia poliitikat juba enam kui kümnendi iseloomustanud stsenaarium, kus hääletajatel on vaid kaks alternatiivi: parempopulist Janez Janša ja talle väljakutse esitav uustulnuk.

Kolmandat korda peaministriametis oleva Janša vastane on sel korral energeetikaettevõtja Robert Golob, kelle nimi oli veel selle aasta alguses enamikule inimestele täiesti tundmatu. Nii pole üllatav, et Janša rõhutab kampaanias just oma kogemust ja on valimisreklaamidele laenanud hüüdlause Saksa kristlike demokraatide suurkujult Konrad Adenauerilt, lubades valijatele jätkata «Ilma eksperimentideta».

Valimispäeva eel arutatakse Sloveenias hinnatõusu, pensionite ja tervishoiusüsteemi probleemide kõrval ennekõike Janša ja tema Sloveenia Demokraatliku Partei (SDS) katsete üle suukorvistada avalik-õiguslikku meediat, täita riigifirmade nõukogusid endale lojaalsete inimestega, kontrollida justiitssüsteemi ja suunata raha sama mõtteviisi jagavatesse erakõrgkoolidesse.

Justkui probleemide rõhutamiseks jõudis mõttekoda Freedom House üleeile avaldatud iga-aastases siirderiikide demokraatia seisundit hindavas raportis järeldusele, et vaatluse all olevast 29 maast tegi viimase aastaga suurimat vähikäiku just Sloveenia. Kuid keskne on valimiskampaanias ikkagi peaministri isik.

Kommentaarid
Copy