KOMMENTAAR ⟩ Debatis kohtusid arrogantne Macron ja sihikindel Le Pen

Merili Arjakas
, Eesti Välispoliitika Instituudi nooremteadur
Copy
Elukallidus, Ukraina sõda, pensioniea tõstmine, pearäti keelustamine: Prantsusmaa presidendikandidaadid Emmanuel Macron ja Marine Le Pen väitlesid ligi kolm tundi, et tõestada enda paremust ja teise allajäämist. Välkküsitlused näitasid, et Macroni nähti presidendiväärilisemana, aga Le Pen jäi napilt peale rahvaläheduses. 
Elukallidus, Ukraina sõda, pensioniea tõstmine, pearäti keelustamine: Prantsusmaa presidendikandidaadid Emmanuel Macron ja Marine Le Pen väitlesid ligi kolm tundi, et tõestada enda paremust ja teise allajäämist. Välkküsitlused näitasid, et Macroni nähti presidendiväärilisemana, aga Le Pen jäi napilt peale rahvaläheduses. Foto: Jacques Witt/Scanpix

Kolmapäeva õhtul pidasid Prantsusmaa presidendikandidaadid maha ainsa näost näkku debati, et tõestada pühapäevase lõppvooru eel valijaskonnale oma väärtust.

Debatis olid Emmanuel Macronil ja Marine Le Penil vastandlikud eesmärgid. Le Pen pidi näitama end pädeva juhina, kes jaksab kanda valitsemise raskust. Ametisolev president pidi juhtima tähelepanu Le Peni programmi nõrkustele, langemata seejuures kõrkusesse, mida talle on palju ette heidetud.

«Ära aja kõike sassi,» ütles üks. «Ära selgita mulle mu oma programmi,» ei hoidnud teine end tagasi. Nagu see sõnavahetus näitab, ei õnnestunud kummalgi eesmärki täita.

Avalik vaidlus oli Le Peni parim šanss populaarsusküsitlustes Macronile järele jõuda, sest debatt ja selle kajastus jõuab inimesteni, kes pole veel oma valimisotsust langetanud. Samuti ihkas ta revanši viis aastat varem osaks langenud alanduse eest, kui samasuguses debatis demonstreeris Macron üleolevalt paremat teadlikkust riigipoliitika üksikasjadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles