Uimastiäris süüdistatud Hondurase ekspresident anti välja USA-le

Copy
Hondurase endine president Juan Orlando Hernández käeraudades sõdurite eskordi saatel Tegucigalpa õhujõudude baasis.
Hondurase endine president Juan Orlando Hernández käeraudades sõdurite eskordi saatel Tegucigalpa õhujõudude baasis. Foto: Elmer Martinez/AP/Scanpix

Honduras andis endise presidendi Juan Orlando Hernándeze välja USA-le, kus ta astub kohtu ette süüdistatuna sadade tonnide kokaiini smugeldamises Ühendriikidesse.

53-aastane Hernández, kelle ametiaega 2014–2022 varjutasid korruptsioonisüüdistused, riskib süüdimõistmisel veeta oma ülejäänud elu vanglas.

AFP oli tunnistajaks Hernándeze lahkumisele Tegucigalpas asuvast õhujõudude baasist USA-sse suundunud uimastivastase ameti lennukiga.

Hernándezt süüdistatakse umbes 500 tonni peamiselt Colombiast ja Venezuelast pärit kokaiini salakaubaveos Hondurase kaudu Ühendriikidesse alates 2004. aastast, juba ammu enne presidendiks saamist.

USA saatkonna dokumentide kohaselt sai ta omakorda väidetavalt «miljoneid dollareid altkäemaksu ... mitmetelt narkokaubandusorganisatsioonidelt Hondurases, Mehhikos ja mujal».

Vähem kui kolm nädalat pärast ametist lahkumist väljastati Washingtoni palvel määrus Hernándeze vahistamiseks ja ta andis end 15. veebruaril üles politseile.

Seejärel hoiti teda pealinnas Tegucigalpas politsei eriüksuste vanglas.

Hernández kujutas end oma ametiajal USA uimastisõja liitlasena, aidates välja anda mitmeid narkoparuneid.

Washington isegi toetas tema tagasivalimist 2017. aastal, hoolimata põhiseaduses sätestatud ühe ametiaja piirangust ja süüdistustest valimispettuses.

Kuid mitmed narkokaubitsejad teatasid USA prokuröridele, et on maksnud presidendi lähiringkonnale altkäemaksu ning selleks ajaks, kui ta ametist lahkus, olid Ühendriikide võimud valmis Hernándeze vastu tegutsema.

USA prokuröride sõnul muutis ekspresident Hondurase «narkoriigiks», kaasates sõjaväe, politsei ja tsiviilisikud Ühendriikidesse suunduvasse narkokaubandusse.

Väidetav Hernándeze kaasosaline Geovanny Fuentes Ramirez mõisteti USA-s prokuröride sõnul veebruaris eluks ajaks vangi ja talle määrati 151,7 miljoni dollari suurune rahatrahv ekspresidendi abiga tonnide viisi kokaiini smugeldamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles