USA ja Kuuba arutasid kõrgetasemelistel kõnelustel rännet

BNS
Copy
Carlos Fernandez de Cossio
Carlos Fernandez de Cossio Foto: AP Photo/Ramon Espinosa/SCANPIX

USA ja Kuuba pidasid neljapäeval kõrgeima taseme kõnelusi pärast president Joe Bideni ametisse astumist, kuid Washingtoni sõnul keskenduvad nad kitsalt rändele ega kuuluta laiemat sula.

Kuuba asevälisminister Carlos Fernández de Cossío kohtus Washingtonis Ühendriikide ametiisikutega, teiste seas USA välisministeeriumis Kuuba ja rände küsimusi haldava Emily Mendralaga.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price'i sõnul keskendusid kõnelused kasvavale rändele kommunistlikust saareriigist, mida on raputanud majandusrahutused pärast seda, kui Covid-19 pandeemia andis hoobi selle elutähtsale turismitööstusele.

«Arutelu ohutu, korrapärase ja seadusliku rände üle – see jääb USA esmaseks huviks,» ütles Price ajakirjanikele.

«Meie laiem poliitika põhineb Kuuba rahva, nende demokraatlike püüdluste toetamisel. Sellel on migratsioonielemendid, perekondade taasühendamise element, aga need kõnelused on rändekõnelused.»

Ta märkis, et rändekõnelusi peeti regulaarselt, kuni need peatas endine president Donald Trump, kes toetas karmi joont ja tühistas suure osa tema eelkäija Barack Obama algatatud suhete normaliseerimisest.

Obama asepresident Biden on teinud vähe Trumpi meetmete tagasipööramiseks. Tema administratsioon on hoopis kasutusele võtnud omaenda karistusmeetmed, sealhulgas sanktsioonid Kuuba kõrgetele ametnikele mulluste haruldaste massimeeleavalduste mahasurumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles