Brasiilia vasakpoolne ekspresident avaldas toetust Macronile

BNS
Copy
Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva Foto: REUTERS/Carla Carniel/SCANPIX

Brasiilia ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva kutsus neljapäeval Prantsuse valijaid üles alistama paremäärmuslasi ja toetama ametisolevat presidenti Emmanuel Macroni, kes kehastab kõige paremini demokraatlikke ja humanistlikke väärtusi.

«On ülioluline võita paremäärmuslus ning selle sõnum vihkamisest ja eelarvamustest. See on see, mida kõik demokraadid kogu maailmas ihaldavad ja loodavad,» kirjutas Lula Twitteris.

Prantsusmaa valimiste esimeses voorus oli vasakpoolne Lula toetanud vasakäärmuslaste kandidaati Jean-Luc Melenchoni, kes saavutas kolmanda koha.

Lula sõnul usub ta nüüd, et Macron on see, kes kehastab kõige paremini demokraatlikke ja humanistlikke väärtusi oma paremäärmusliku rivaali Marine Le Peni vastu. Prantsuskeelses säutsus ütles ta, et «Euroopas ja maailmas on kaalul Euroopa tulevik».

Prantsusmaa valimiste mõju «ulatub väljaspoole riigi piire», ütles Lula, kes edestab oktoobris Brasiilias toimuvate presidendivalimiste eel arvamusküsitlustes parempopulistist presidenti Jair Bolsonarot.

Ka Saksamaa, Hispaania ja Portugali peaminister kutsusid neljapäeval prantslasi Macronile viidates hääletama «demokraatliku kandidaadi» poolt.

Viimaste küsitluste kohaselt juhib Macron kuni 15 protsendipunktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles