IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK ⟩ Putin on Mariupolis kehtestanud Schrödingeri kontrolli

Igor Taro
Copy
Vene sõjamasinate kolonn Mariupolis.
Vene sõjamasinate kolonn Mariupolis. Foto: Tšingis Kondarov/Reuters/Scanpix

Putini avaldus Azovstali ründamise peatamisest on tekitanud kõneainet, kuid reaalselt sündmusi Mariupolis ilmselt ei mõjuta. Venemaa jätkas tehnika ja üksuste kaotamist kogu rinde ulatuses, saavutamata olulisi edasiminekuid. Toimusid raketirünnakud raudteetaristule, võtab oma Ukraina päevikus möödunud päeva kokku Igor Taro.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmetel hommikuse seisuga - ründajaid 21000 (+100), tanke 829 (+14), soomukeid 2118 (+31), suurtükke 393 (+2), raketiheitjaid 136, õhutõrjesüsteeme 67, lennukeid 172 (+1), helikoptereid 151 (+1).

1) Harkivi linn saab endiselt raketiheitjate tabamusi ning see tähendab igapäevaselt ohvreid ja haavatuid. Okupatsiooniarmee on linnale veel liiga lähedal ning viimastel päevadel pole Ukraina vägi seal pealetunge järgmiste asulate vabastamiseks korraldanud. Linn on osalises blokaadis põhjast, kirdest ja idast.

Eilsele pealetungikatsele Stara Gnõlõtsija kandis Tšuhujivist lõunas järge ei tulnud. Balaklijas olla välihospidaliks ümberkujundatud laste muusikakool haavatud okupantidest täis saanud ning nüüd paigutatakse nad ka tsiviilhaiglasse.

2) Izjumist lõunas on teadete kohaselt ägedad lahingud, kuid täpsemaid kirjeldusi seostest asulate või maastikuga pole. Hetkel võib eeldada, et rinne püsib paigal. Dovhenke, mis üle-eile okupantidel võtmata jäi, oli ka eile jäänud kättesaamatuks.

Fikseeritud on kolm pealetungi. Ukrainlased sõdisid peamiselt suurtükkidega. Isikkoosseisu saadeti Jossif Kobzoni kontserdile 200 ühiku kanti, tanke läks vanarauda 5, lahingumasinaid 2 ja üks soomuk, lisaks suurtükk.

Nii palju oli veel arengut, et Ukriana väed lasid seal rinde lähedal 2 lennukit alla 6 km kõrguselt. Su-34 ja Su-35. Need on uuemat tüüpi ja vene mõistes edevad lennukid. Üks Mi-8 kopter kukkus ka maha pärast põkkumist tundmatu lendava objektiga.

Ju oli Putinil niimoodi plaanis, sest «erioperatsioon kulgeb vastavalt plaanile». Plaanikohaselt maandus Ukraina kätte ka Orlan-10 taktikaline droon, mille abil okupandid teevad luuret ja korrigeerivad kaudtuld.

Borova poolt Oskili veehoidla teisel kaldal on Vene okupandid otsustanud samuti lõunasse rohkem mitte edeneda, Lozove asula paistab ukrainlaste kontrolli all. Kagus olev Lõman sai endale suure pommi langemise tagajärjel sügava lehtri, aga jäi hetkel arusaamatuks, mis tolle eesmärk oli.

Hävitatud maja Donbassis.
Hävitatud maja Donbassis. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Scanpix

3) Vene okupandid proovisid Rubižne loode ja lääneosas positsioone kinnistada, kuid saatusel olid taas teised plaanid. Rubižnes käib äge võitlus linnas sees. Severodentsk on tule all. Lisaks taristule ja hoonetele on hävitatud kõik toidulaod, nii et süüa saavad inimesed ainult humanitaarabi pakikestest.

Lõssõtšanskist lõunas proovisid Vene okupandid tungida peale Novotoškovkas. See on traditsiooniks kujunenud, kuid ei õnnestunud.

4) Donbassi põhirindel jätkasid Ukraina väed Popasna kandis Süüria ja Liibüa kodanike hävitamist. Nende lühiajalised lepingud tühistati. Novodruževski ja Hirske asulat pommitati kirdes.

Popasnas käib pealetung pikka aega ning põhiline idee on ilmselt Severodonetski operatiivsuuna tagalasse murdmine, aga Ukraina sõdurid paistavad olevat oma tiivad hästi kindlustanud.

Pealegi, Popasnat on juba Donbassi sõja mõttes aegade algusest rünnatud. Peale mõne elamukvartali ja politseijaoskonna hõivamise pole Vene okupantide pealetung seal midagi saavutanud.

Nagu ka Avdiivkat, kust Vene okupandid taas midagi ei saavutanud, peale selle, et üks Su-25 lennuk kukkus neil kohtumisel Stingeriga alla.

Marjinkat, mille Ukraina väed paari päeva eest tagasi vallutasid, pommitati ka kõvasti.

Ei saa öelda, et midagi ei toimunud. Töö käib. 10 rünnakut Vene okupantide poolt - hävitatud 6 tanki, 4 suurtükki, 8 soomukit ja 8 taktikalist drooni. Korralik rood ikkagi lännu.

Ameeriklased muidugi hindasid, et üle Ukraina piiri on Venemaa poolt taas mitu PTG-d juurde tulnud, aga see kvaliteet ei liigu ilmselt tõusvas joones.

Tuleb tunnistada, et Vene vägedel edenes see asi lõunarindel kiiresti ainult siis, kui polnud vastupanu. Tühja tee peal kiiresti sõita oskavad, aga raskused löövad nad rivist välja.

5) Mariupolis on Putin kehtestanud Schrödingeri kontrolli - on ja ei ole ka. Kui on tarvis kõnelda võidukast pealetungist, siis on Mariupol kontroli all, aga Azovstali tehast peab ikkagi piirama, et ükski kärbes ei lendaks. Ju siis kärbsed varem lendasid. Või «kärbsed» ja «herilased», sest vene keelest tõlkides tähistavad need jalaväe raskerelvi.

Loomulikult polnud Putini-Šoigu jutuajamine telekaamera ees improviseeritud, vaid sellega oli tarvis anda mingi sõnum. Ja sõnum Azovstali ründamise väidetavast peatamisest kannab kahte eesmärki - sõjaline ja propagandistlik.

Sõjalise osas on asi nii, et eelneva kahe päevaga hävitasid ukraina kaitsjad seal kolm tanki ühe lahingumasina ja kaks soomukit. Üheksa sellist päeva ja üks PTG täies koosseisus ongi läinud. Ukrainlased sõdivad loomulikult ka Azovstalist väljaspool - see Tehas on tugipunkt ja tagalatoetuse koht, kus varjuda. Selles mõttes ei kujuta ette, kuidas saab selle otsusega sõjalises plaanis võita.

Teine eesmärk oli propagandistlik, et jõuda maailma meediasse pealkirjadega, kuidas Putin hoolib tsiviilisikutest ja kellegi eludest. Selle puhul peaks arvestama kahte asja.

Mariupol on kümme korda suurem ja õudsam kui Butša ja Borodjanka sõjakuritegu.

Äsja avaldati ka satelliitluure fotosid, millelt on linna lähistel tuvastatud hiiglaslik massihaud, mida muudkui laiendatakse. Sõjaroimar, kes pärast 90% tapatöö täide viimist otsustab 5-10% säästa, ei muutu sellest vähem roimariks.

Teine asi on see, et suure tõenäosusega ta üldse lihtsalt valetas. 2014. a. Oli ukrainlastel sarnane olukord Donetski linnast lõuna pool, mida Ukraina vägi üritas sisse piirata, kuid jäi ise piiramisrõngasse. Kuna mõlemad osapooled said aru, et taplemine ei too kummalegi poolele soovitud tulemust, lubati ukrainlastele lahkumiseks koridori. Kokkulepest hoolimata avati Ukraina üksuste pihta varitsustest tuli.

Putin esindab seda poliitikute voolu, kelle meelest on valetamine eesmärgi saavutamiseks täiesti sobiv. Tema sõna ei maksa midagi, nagu ka iga teise diktaatori sõna. Absoluutset võimu nautiv inimene ei pea olema sõnapidaja - sõna kuulub talle ja ta saab selle tagasi võtta, millal iganes soovib ning keegi ei sea seda kahtluse alla.

Ka president Zelenskõi tegi Mariupoli osas oma käigu ja teatas, et Ukraina valmistab ette sõjalist deblokeerimise operatsiooni. Me ei tea tegelikult, kas päriselt valmistab. Mõnikord sellistest asjadest ette ei räägita.

Samas on sõnum see, et hoidku Vene okupandid oma vägesid Mariupoli lähedal ja ärgu kuhugi neid eemale liigutagu. Kui ei liiguta, siis hästi - muudel lõikudel on ukrainlastel lihtsam, kui liigutavad, siis ka hästi ja Mariupol saab vabaks.

Loomulikult on seal ka inimelud taga. Tuhatkond tsiviilisikut ja viissada haavatud sõjaväelast tehase territooriumil pole selline hulk, mida saaks ignoreerida. Selles mõttes aeg tiksub.

Vene sõdur Mariupoli Azovstali tehase hävitatud administratiivhoone ees. 
Vene sõdur Mariupoli Azovstali tehase hävitatud administratiivhoone ees. Foto: Tšingis Kondarov/Reuters/Scanpix

6) Lõuna rindel hävitasid ukrainlased kaks helikopterit. Pommitamist oli Guljaipole piirkonnas ja sellest idas on Vene väed hiljuti mõnevõrra edenenud. Eks seegi manööver on mõeldud Donbassi põhirindejoont tagant ära lõikama.

Teine mõju on see, et venelaste edenedes jääb Mariupol sügavamale nende tagalasse. Ühelt poolt suureneb vahemaa, teisalt pole seal rinne enam nii tihe. Kusagilt sealtkandist saaks see Mariupoli deblokeerimine toimuda, sest vaevalt ukrainlased läbi Venemaa ringiga idast jõuavad peale tulla.

Dnipro lähistel toimus raketirünnak raudteesõlmele, hävitati rööpaid ning rongid pidid seisma jääma. Raudteeinfrastruktuuri ründamisega sai kannatada ka üks evakuatsioonirongidest.

7) Hersoni operatiivsuunal käis äge raketiheitjatega pommitamine Zelenodolski piirkonnas, kus inimesed kannatada ei saanud, ainult taristu. Seal on muide soojuselektrijaam. Ega see järveke sinna niisama ei tekkinud. Pommitatakse Uraganidega, mis on suurema kaliibri ja pikema laskekaugusega.

Sama lugu on tulelöökidega Mõkolajivi pihta - ka suurem kaliiber, sest lasta saab ainult kaugemalt. Mõkolajivist kasutatakse kassettmoona. Pihta saavad tsiviilobjektid - kaubanduskeskused, lasteasutused,

Seal on Vene okupantidel suureks pinnuks silmas see, et nad ei suuda saavutada kontrolli Hersoni oblasti kogu territooriumi üle. Pseudoreferendumi aega on juba liigutatud mai algusesse ja ehk edaspidigi.

Järjekordse pseudovabariigi väljakuulutamiseks soovitakse ju seda teha mingites halduspiirides, aga need jäävad hetkel kättesaamatuks ja sellest on Ukraina vägede selge panus.

Tuleb tunnistada, et Vene vägedel edenes see asi lõunarindel kiiresti ainult siis, kui polnud vastupanu. Tühja tee peal kiiresti sõita oskavad, aga raskused löövad nad rivist välja.

Venemaal põlesid suur keemiatehas ja raketisüsteemide väljatöötamisega tegelenud uurimisasutus. Küllap on see kokkusattumus, aga ainult Venemaal võib ilmselt niimoodi juhtuda, et keset päeva toimuvas tulekahjus riigikaitselisel objektil saab 7 inimest surra.

Kahe oligarhi ja nende perede surmade üle ma väga ei rõõmustaks. See võib tähendada kahte asja - Putin sai oligarhide mingist vandenõust haisu ninna või tegelevad jõustruktuurid preventiivselt.

Oligarhidest ei saa Putini kõrvaldamisel otsustavat jõudu, nagu sõja alguspäevil loodeti. Diktaatorlikus režiimis saavad hukka ka rikkurid, sest diktaator ei ole valmis jagama oma võimu ja rikkust kellegagi teisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles