USA ja Hiina võistlevad Saalomoni Saarte pärast

Copy
USA diplomaadid eesotsas Kurt Campbelliga saabusid Saalomoni Saarte pealinna Honiara lennuväljale, kust nad viidi edasi kohtumisele valitsusliikmetega.
USA diplomaadid eesotsas Kurt Campbelliga saabusid Saalomoni Saarte pealinna Honiara lennuväljale, kust nad viidi edasi kohtumisele valitsusliikmetega. Foto: Jay Liofasi / AFP / Scanpix

USA ja Hiina diplomaadid võistlesid reedel Saalomoni Saarte tähelepanu pärast, sest saareriik ehmatas ameeriklastest liitlasi Pekingiga kaitsepakti allkirjastamisega.

Saalomoni saarte traditsioonilised liitlased Ühendriigid ja Austraalia suhtuvad leppesse ülima umbusuga, sest kardetakse, et Hiina kinnitab kanda Vaikse ookeani lõunaosas, rajades sinna mereväebaasi, mis võimaldaks tema laevastikul tegutseda emamaast kaugel eemal.

Reedel saabus saareriigi pealinna Honiarasse Valge Maja delegatsioon, kel on kavas kohtuda valitsusega.

Samal ajal võttis Hiina suursaadik Saalomoni saartel osa tseremooniast, andes peaminister Manasseh Sogavarele üle elitaarse sinise kattega jooksuraja.

See on osa Hiina rahaga ehitatud rahvusstaadionist, mis olevat läinud maksma 53 miljonit USA dollarit. 2023. aastal peetakse sel staadionil esimest korda 800 000 elanikuga Saalomoni Saartel läbi viidavad Vaikse ookeani mängud.

«Õnnitleme Hiina valitsuse ja hiina rahva nimel Saalomoni Saarte valitsust,» ütles suursaadik Li Ming järjekordset Pekingi investeeringut pidulikult üle andes.

Pidevalt saareriigis mõjuvõimu suurendanud Peking allkirjastas sel nädalal Honiaraga julgeolekuleppe, mille sisu ei ole veel avaldatud.

Läinud kuul meedias avaldatud julgeolekupakti mustand tekitas Vaikse ookeani piirkonnas suurt ärevust, eriti kuna pakt näeb ette meetmeid Hiina julgeolekujõudude ja mereväe väeosade paigutamiseks Saalomoni Saartele, mis jäävad Austraaliast vähem kui 2000 kilomeetri kaugusele.

Leppe mustandi järgi võib Hiina saata Saalomoni Saartele viimase palvel «ühiskondliku korra» tagamiseks relvastatud politseijõude.

Peaminister Manasseh Sogavare kinnitus, et tema valitsusel ei ole mingit kavatsust paluda Hiinal saareriiki sõjaväebaasi ehitada, ei ole Washingtoni ja Canberra muret leevendanud.

Leppe peatamiseks on juba hilja, kuid Valge Maja teatel külastab diplomaatide delegatsioon sel nädalal Fidžit, Paapua Uus-Guinead ja Saalomoni Saari tagamaks, et «meie partnerlus toob kogu Vaikse ookeani saarestikus ning India ja Vaikse ookeani piirkonnas õitsengu, julgeoleku ja rahu».

USA delegatsiooni juhivad riikliku julgeoleku nõukogu India ja Vaikse ookeani piirkonna koordinaator Kurt Campbell ja välisministri abi Ida-Aasia ja Vaikse ookeani küsimustes Daniel Kritenbrink.

Ühendriikide diplomaadid maandusid Honiaras kolm päeva pärast Hiinaga sõlmitud julgeolekuleppe teatavaks tegemist.

«Meile teeb muret leppe läbipaistmatus ja määratlemata olemus, millele on eelnenud piirkondliku konsulteerimiseta kahtlaste ja ebamääraste kokkulepete pakkumine kalanduses, loodusressursside haldamises, arenguabis, ja nüüd julgeoleku vallas,» ütles üks USA välisinisteeriumi ametnik sel nädalal.

Saalomoni Saarte peaminister kinnitab, et tema valitsus allkirjastas leppe «pärani lahtiste silmadega», kuid ta on keeldunud parlamendile ütlemast, millal selle sisu avalikustatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles