Mariupoli lähistel olevasse ühishauda võib olla maetud kuni 9000 inimest (1)

Copy
Maxari satelliidipilt Manhuši kalmistust, kus on tee äärde tekkinud uued suured kraavid.
Maxari satelliidipilt Manhuši kalmistust, kus on tee äärde tekkinud uued suured kraavid. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies/AFP/Scanpix

Vene okupandid võisid Manhuši külla ühishauda matta 3000 kuni 9000 Mariupoli elanikku, linnas hukkunute koguarv on ligikaudsetel hinnangutel 22 000 inimest, teatas eile Mariupoli linnavolikogu pressiteenistus.

Eile teatasid mitmed Ukraina ametnikud, nende hulgas Mariupoli linnapea, et Vene veoautod korjavad purustatud sadamalinna tänavatelt surnukehasid üles ja toimetavad neid lähedalasuvasse Manhuši külla. Seal viskavad nad laibad asula vana kalmistu kõrvale põllule kaevatud ühishauda, et varjata oma kuritegusid.

Lisaks kirjeldustele on Manhuši ühishaua tõendamiseks avaldatud Maxari satelliidipildid, kus võib näha surnuaias uute kraavide teket, mida erinevatel hinnangutel ühishaudadena kasutatakse.

Mariupoli linnavolikogu pressiteenistus pakub Telegrami-kanalis edastatud teates, et Manhuši ühishauda võib olla maetud kuni 9000 inimest. Sellisele maetute arvule viitab võrdlus satelliidifotodega Butša massihauast, kust leiti 70 inimest.

«Maxari 9. aprilli fotodel on Manhuši ühishaudade sektor 20 korda suurem. Okupandid kaevasid terve aprilli iga päev uusi kraave ja täitsid neid surnukehadega. Meie allikate andmeil on sellistesse haudadesse laotud mitu kihti surnukehi,» lisatakse teates.

Maxari sõnul hakkas satelliidifotode järgi Mariupolist veidi vähem kui 20 kilomeetrit läänes asuvale Manhuši kalmistule haudu kahtlaselt juurde tekkima juba märtsi teises pooles.

Seega on Vene sõjaväe poolt Mariupolis tapetud inimeste koguarv konservatiivsetel hinnangutel 22 000 inimest. Kuni märtsi keskpaigani maeti Mariupoli ja selle eeslinnade erinevatesse piirkondadesse umbes 5000 inimest.

«Mariupolis on toime pandud 21. sajandi suurim sõjakuritegu. See on uus Babõn Jar. Siis tappis Hitler juute, romasid ja slaavlasi. Nüüd hävitab Putin ukrainlasi. Ta on Mariupolis tapnud juba kümneid tuhandeid kodanikke. Ja see nõuab võimsat reaktsiooni kogu tsiviliseeritud maailmalt. Mida iganes genotsiidi peatamiseks vaja on,» ütles linnapea Vadõm Boitšenko.

Linnas on endiselt lõksus umbes 100 000 elanikku. Venemaa pole Manhuši ühishaua kohta kommentaare seni andnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles