Suurbritannia ja India sõlmisid uue kaitse- ja julgeolekukoostöö leppe

Copy
Indias kahepäevasel visiidil viibiv Suurbritannia peaminister Boris Johnson surub oma ametivenna Narendra Modi kätt tseremoniaalsel vastuvõtul presidendi residentsis New Delhis.
Indias kahepäevasel visiidil viibiv Suurbritannia peaminister Boris Johnson surub oma ametivenna Narendra Modi kätt tseremoniaalsel vastuvõtul presidendi residentsis New Delhis. Foto: HARISH TYAGI / EPA / SCANPIX

Suurbritannia ja India sõlmisid «uue ning laiendatud» kaitse- ja julgeolekualase koostöö leppe, ütles Aasia suurriiki väisav Briti peaminister Boris Johnson reedel pealinnas New Delhis.

Kahel riigil on ühine huvi hoida India ja Vaikse ookeani lääneosa «avatuna ning vabana», ütles Johnson koos oma India ametivenna Narendra Modiga ajakirjanikele.

Johnson nimetas uut partnerlust «aastakümnete pikkuseks kohustuseks» ja kiitis suhteid «ühe vanima ja kindlasti suurima demokraatia Indiaga».

«Autokraatliku sunni oht on veelgi kasvanud,» ütles Johnson ajakirjanikele. «Ja sestap on äärmiselt tähtis, et me süvendaksime oma koostööd, seal hulgas ühistes huvides hoida India ja Vaikse ookeani läänepoolne piirkond avatu ja vabana.»

New Delhi on osaline Hiina sõjalise esiletõusu vastu moodustatud kaitsepaktis Quad, mis ühendab USA-d, Austraaliat, Jaapanit ja Indiat.

Samal ajal on India teinud juba külma sõja aastatest koostööd Moskvaga, mis on tänini New Delhi suurim relvatarnija.

India on samas keeldunud mõistmast hukka Venemaa sissetungi Ukrainasse ja jäi erapooletuks ka ÜRO Peaassamblee hääletusel Venemaa ÜRO Inimõigusnõukogust väljaheitmise üle seoses arvatavate sõjaroimade tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles