Jaapan: Venemaa on Kuriili saared ebaseaduslikult okupeerinud (7)

Copy
Jaapani sildid Hokkaido saarel, mis nõuavad Põhjaterritooriumi (Venemaa jaoks Kuriili) saari Venemaalt tagasi.
Jaapani sildid Hokkaido saarel, mis nõuavad Põhjaterritooriumi (Venemaa jaoks Kuriili) saari Venemaalt tagasi. Foto: Daniel Leussink/Reuters/Scanpix

Jaapan ütles täna pea kahekümneaastase vaheaja järel taas, et Venemaa on neli vaidlusalust saart Kuriili saarestikus ebaseaduslikult okupeerinud.

Jaapan ja Venemaa on püüdnud aastaid saavutada kokkulepet saarte üle, mis anti pärast Teist maailmasõda Venemaale. Kuriilide üle käivate vaidluste tõttu ei ole riikide vahel tänini rahulepingut.

Jaapani välisministeerium kasutas saarte kohta viimati väljendit «ebaseaduslikult okupeeritud» 2003. aasta poliitikaraportis.

Jaapani jaoks on tegemist Põhjaterritooriumiga, Kuriilideks nimetab saari Venemaa.

Tänavune diplomaatia aastaraamat ilmus pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, mille tõttu on Jaapan ja ta G7 partnerid kehtestanud Moskvale karmid sanktsioonid.

«Jaapani ja Venemaa suhetes teeb suurimat muret Põhjaterritoorium,» öeldakse aastaraamatus, nimetades ala «Jaapani territooriumiks, millele Jaapanil on suveräänsed õigused, kuid mida Venemaa praegu ebaseaduslikult okupeerib».

Eelmistel aastatel on selles määratluses aetud läbi väljendita «ebaseaduslikult okupeerima».

Välisministeerium ütleb ka, et Ukraina sõda pidurdab kõnelusi Venemaaga.

Moskva teatas märtsis, et loobub kõnelustest.

«Rahulepingu arutamisest loobutakse, sest võimatu on arutada kahepoolsete suhete alusdokumenti riigiga, mis on võtnud avalikult vaenuliku positsiooni ja püüab tekitada kahju meie riigi huvidele,» teatas Venemaa.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles