USA saadab lahingusse spetsiaalselt Ukraina jaoks toodetud tapjadroonid «Phoenix Ghost» (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Vene tankid Mariupoli lähistel - ühed tõenäolised uue drooni sihtmärgid.
Vene tankid Mariupoli lähistel - ühed tõenäolised uue drooni sihtmärgid. Foto: Aleksander Jermotšenko / Reuters / Scanpix
  • Drooni detaile ja võimekust katab tihe saladuseloor
  • «Riiulist» oli võtta üle saja masina otse lahingusse saatmiseks

Viimase 800 miljoni dollarise sõjalise abiga USA-lt saabuvad Ukrainasse 121 uut tüüpi tapjadrooni «Phoenix Ghost», mille tootis USA õhujõudude tellimuse järgi AEVEX Aerospace. Tegemist on ilmselt rekordkiirusel arendatud uue mudeliga, mis läheb kohe lahingusse ja mille arendamisel on nõu küsitud Ukraina kaitsejõududelt.

Pentagoni esindaja ütles pressikonverentsil, et tegemist pole päris sõja jooksul peale 24. veebruari välja töötatud tehnoloogiaga, selle drooni arendamisega on alustatud varem. Samas peeti Ukraina kaitsejõududega, kes Donbassis sõdisid pidevalt nõu, mis võiks uue tapjadrooni juures oluline olla.

Pentagoni pressiesindaja John F. Kirby sõnul olid droonid juba varem toodetud, sest peale sõja algust poleks olnud võimalik kohe «riiulist» võtta ja saata 121 valmis masinat rindele.

Kyiv Independent kirjutab Twitteris:

Teada on, et «Phoenix Ghost» on oma tööpõhimõttelt üsna sarnane juba varem kasutusel olnud ja Ukrainasse saadetud Switchblade´i droonidega, kuid uus lennumasin sai mitmes osas täiustusi.

Drooni tootja AEVEX Aerospace pole varem ühegi sellise lennumasina arendamisega silma paistnud. Pigem on tegemist luuretehnoloogia tootjaga. Uuel õhurelval ongi ilmselt väga heal tasemel luurevõimekus ja taktikalised omadused sihtmärgi avastamiseks. 

Mida täpsemalt uus relv võimaldab, on Pentagoni sõnul suur saladus. Ka drooni tootja AEVEX Aerospace pole silpigi avaldanud masina võimete ja omaduste kohta. Kuna tegemist on otse lahingusse mineva täiesti uue tehnikaga, siis võib arvata, et vaenlasele ei taheta anda vähimatki infot selle võimekuse kohta. Teada on vaid see, et nii nagu Switchblade´i mudelid 300 ja 600, on ka see nii-öelda kamikaze tüüpi droon ehk hävib koos pardal oleva laskemoonaga sihtmärgini jõudes. Lähimal ajal peaks «Phoenix Ghost» Donbassi rindel lahingusse astuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles