POSTIMEES PARIISIS ⟩ Macron või Le Pen: valik katku ja koolera vahel (2)

Rauno Matvejev
, toimetaja, Pariis
Copy
Marine Le Peni ja Emmanuel Macroni valimisplakatid Pariisis.
Marine Le Peni ja Emmanuel Macroni valimisplakatid Pariisis. Foto: LOIC VENANCE/AFP/Scanpix

Ametisoleval presidendil Emmanuel Macronil on homses presidendivalimiste lõppvoorus arvamusküsitluste järgi mõõdukas edumaa oma rivaali, paremradikaali Marine Le Peni ees. Samas on tugevaid rahulolematuse noote mõlema kandidaadi suhtes – Macron on liiga ülbe ja eluvõõras, Le Pen liiga hirmus ja liiga oskamatu.

Võrreldes 2017. aasta presidendivalimistega on Le Pen küsitluste järgi oma toetajaskonda kasvatanud ja Macron toetajaid kaotanud, kuid Pariisis üle 20 aasta elava ja töötava eestlannast politoloogi ning dotsendi Katerina Kesa hinnangul võib ilmselt usaldada küsitlusi, mis osutavad Macroni võidule.

Pealtnäha meenutab olukord 2016. aasta USA presidendivalimisi, kui Hillary Clintoniga rahulolematud demokraatide valijad otsustasid üldse valima mitte minna, kuna tema võit tundus iseenesest mõistetav, aga Donald Trumpi valijad läksid valima ning lõpuks viimane võitiski.

Samasuguse tulemuse eest Prantsusmaal on hoiatanud ka Macron, sest temagi on viie aasta jooksul pälvinud omajagu kriitikat – ta olevat rikkurite president, liiga ülbe, elitaristlik ja eluvõõras. Samas aga ei arva Kesa, et madal valimisaktiivsus Macroni komistuskiviks saaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles