Rootsi valitsuspartei langetab oma NATO-otsuse 24. maiks (2)

Copy
Rootsi peaminister Magdalena Andersson.
Rootsi peaminister Magdalena Andersson. Foto: TT/SCANPIX

Rootsi valitsevad sotsiaaldemokraadid teatasid reedel, et partei loodab jõuda 24. maiks seisukohale, kas riik peaks taotlema NATO-liikmesust.

Kui erakond peaks liitumise poolt otsustama, tähendaks see selget parlamendienamuse toetust riigi võimalikule avaldusele, eriti kui liitumist peaks taotlema naaberriik Soome, kus otsust on oodata nädala jooksul.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse on avalik arvamus mõlemas riigis muutunud ning toetus liikmesusele on hüppeliselt kasvanud.

Rootsi vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid eesotsas Rootsi peaministri Magdalena Anderssoniga on ajalooliselt olnud NATO-sse kuulumise vastu ja isegi kinnitanud seda seisukohta viimasel parteikongressil novembris, kuid Ukraina konflikt on taaskäivitanud diskussiooni nii kogu riigis kui erakonnas.

«Meil käib praegu oma erakonna sees julgeolekupoliitiline dialoog... Dialoog peaks lõppema 12. maiks ja pärast seda alustame oma otsustusprotsessi,» ütles partei sekretär Tobias Baudin AFP-le saadetud kirjalikus avalduses.

Baudin, kes on rõhutanud, et lõpliku otsuse teeb lõpuks erakonna juhatus, ütles, et juhatuse järgmine koosolek on kavandatud 24. maiks, mis oleks otsuse tegemise tähtaeg.

«Kuid otsus meie julgeolekupoliitilise hoiaku säilitamise või muutumise kohta võib tulla enne seda,» ütles Baudin.

Aastast 1930 kuni 1970 katkematult 40 aastat valitsenud partei poliitika ümberpööramine oleks ajalooline ja võiks sillutada teed Rootsile NATO-ga liitumise taotluse esitamiseks. Rootsi ei ole NATO liige ja on ametlikult sõjaliselt blokiväline, kuigi on alliansi partner. Oma neutraalsuspoliitikast loobuti pärast külma sõja lõppu.

Nagu naaberriigis Soomeski, on toetus sõjalise liiduga ühinemisele järsult tõusnud pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse, kusjuures mitmed arvamusküsitlused näitasid esimest korda ajaloos, et Rootsi rahva enamus pooldab liitumist.

Naaberriigis Soomes on praegu samuti käimas NATO-debatt ja paljud analüütikud on ennustanud, et Soome esitab lõpuks oma taotluse juunis toimuvaks NATO tippkohtumiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles