Sri Lanka peaministri liitlased jooksevad üle protestijate poolele

Copy
Ristiga meeleavaldaja Sri Lanka presidendi kantselei ees.
Ristiga meeleavaldaja Sri Lanka presidendi kantselei ees. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE/EPA/Scanpix

Surve Sri Lanka peaministrile tagasi astuda laupäeval kasvas, kui mitmed tema liitlased asusid toetama tänavameeleavaldusi, mis on puhkenud seoses aina süveneva majanduskriisiga.

Meediaminister Nalaka Godahewa teatas, et toetab tuhandeid inimesi, kes on kogunenud president Gotabaya Rajapaksa kantselei ette ja nõuavad, et tema ja ta pereliikmed, nende seas peaminister, võimust lahti ütleksid.

Sri Lankat räsib sügavaim majanduskriis alates riigi iseseisvumisest aastal 1948. Elanikke pitsitab juba kuid toidu, kütuse ja muude esmatarbekaupade nappus ning sagedased elektrikatkestused.

President on seni lasknud valitsusest lahti kaks oma venda ning nõo, kuid meeleavaldajaid see rahuldanud pole.

Godahewa, kes on varem Rajapaksasid innukalt toetanud, ütles nüüd, et president peaks oma vanema venna ja perepea peaminister Mahinda Rajapaksa tagandama ja lubama ametisse parteideülese ühtsusvalitsuse.

Valitsus kaotas usaldusväärsuse lõplikult teisipäeval, kui politsei lasi maha ühe meeleavaldaja, ütles minister, lisades, et esitas ka ise tagasiastumisavalduse, kuid president lükkas selle tagasi.

Peaministri vastu võtsid sõna ka mitu teist võimupartei liiget, nende seas endine meediaminister ja valitsuse kõneisik Dullas Alahapperuma.

Peaminister lükkas nõudmised aga tagasi, väites, et tal on endiselt võimupartei seadusandjate enamuse toetus.

«Enamus parlamendiliikmeid tahavad mind, võib-olla mõned üksikud tahavad, et ma ära läheks,» ütles ta raadiole Neth FM.

«Inimesed peavad selle kriisi ületamiseks kannatust varuma,» lisas 76-aastane valitsusjuht. «Ühtsusvalitsust, mille peaminister mina ei ole, ei saa tulla.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles