Endine Guantánamo vang kaebas Kanada kohtusse

Copy
Kuubal asuv USA Guantánamo lahe mereväebaas 29. august 2021.
Kuubal asuv USA Guantánamo lahe mereväebaas 29. august 2021. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Endine USA Guantánamo lahe vangilaagri kinnipeetav, keda hoiti kinni 14 aastat ilma kohtuprotsessita, kaebab Kanada kohtusse selle rolli eest vangistamisel.

Mohamedou Ould Slahi (51) väidab, et Kanada võimud edastasid väärinformatsiooni perioodi kohta, kui ta oli Montreali elanik 1999. aastal, mis viis tema vangistamise ja piinamiseni USA vanglas, seisis reedel esitatud kaebuses.

Slahi tahab hüvitisena 35 miljonit Kanada dollarit (25,5 miljonit eurot).

Slahi sõnul kannatas ta kurikuulsas vanglas peksmise, sunniviisilise ärkveloleku, sunniviisilise seismise, katkematu lärmi, seksuaalrünnaku, teeseldud tapmiskatse, tapmisähvarduste, usuteemalise alandamise ja muu käes.

Kanada võimude saadud sunnitud ülestunnistused Slahilt «valideerisid jätkuvat piinamist ja kinnipidamist» ning pikendasid vangistust ja väärkohtlemist, ütlesid tema advokaadid.

Slahi loost kirjutati raamat, millest valmis ka filmiadaptsioon «Mauritaanlane».

USA 11. septembri terroriaktide järel hakati Slahit kahtlustama, et ta oli osaline luhtunud vandenõus korraldada 1999. aastal Los Angeleses pommirünnak.

Ta peeti 2001. aastal Mauritaanias kinni, seejärel vangistati ta Jordaanias ja Afganistanis, mille järel toodi ta Guantánamosse 2002. aastal. Ta vabastati 2016. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles