USA välis- ja kaitseminister kohtuvad Kiievis Zelenskõiga (2)

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Michael A. McCoy/Reuters/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken ja kaitseminister Lloyd Austin asusid täna teele oma esimesele sõjaaegsele visiidile Kiievisse, mis leiab aset kaks kuud pärast seda, kui Venemaa Ukrainale kallale tungis.

Niigi laastav sõjategevus heidab varju õigeusu ülestõusmispühadele, ministrite visiit aga tähistab kolmanda sõjakuu algust konflikti aktiivses faasis, milles on hukkunud kümneid tuhandeid inimesi ning miljonid sunnitud kodudest põgenema.

Rida Euroopa liidreid on juba külastanud sõjaaja Kiievit, et kohtuda president Volodõmõr Zelenskõiga ja avaldada talle toetust, ent seni pole Ühendriigid, mis on peamine Ukraina rahastaja ja relvatarnija, oma tähtsamaid ministreid sinna saatnud.

Blinkeni ja Austini saabumine Ukrainasse langeb kokku valdavalt õigeusulise riigi lihavõttepühadega.

"Meie hinged on täidetud ägeda vihkamisega sissetungijate ning kõige selle vastu, mida nad on korda saatnud. Ärgem laskem raevul meid seestpoolt hävitada," ütles president Volodõmõr Zelenskõi ülestõusmispühade tähistamiseks saadetud avalduses.

Ühendriikide välisministeerium keeldus kommenteerimast USA presidendi Joe Bideni administratsiooni kahe tippministri äärmiselt tundlikku visiiti.

Vene väed ei ole näidanud üles soovi peatada rünnakuid, isegi pärast laupäevast tiibraketirünnakut Odessale, kus hukkus kaheksa tsiviilisikut.

"Tapetute seas oli ka kolmekuine väike tüdruk. Millega tema ähvardas Venemaad? Näib, et lapsetapp on lihtsalt Venemaa Föderatsiooni uus rahvuslik aade," ütles Zelenskõi.

Samuti nimetas ta Venemaad terroristlikuks riigiks, mis käitub sarnaselt natsi-Saksamaaga purustatud Mariupolis, mida on halastamatult pommitatud mitu nädalat.

Laupäeval luhtusid järjekordsed katsed evakueerida tsiviilelanikke Mariupolist, samuti on Azovstali terasetehase alustes tunnelites lõksus olevad võitlejad üha keerulisemas olukorras.

Aasovi pataljoni asekomandör Svjatoslav Palamar ütles pühapäeval sotsiaalmeedias, et Vene üksused jätkavad Azovstali pommitamist ning sõdurid püüavad läbi murda tehase kaitsest.

"Vaenlane jätkab õhurünnakutega, suurtükitulega merelt... vaenlase tankid jätkavad tulistamist ning jalavägi üritab tormijooksu," ütles Palamar.

Mariupol, mille Kreml väidab juba "vabastatud" olevat, on Vene sõjaplaanide seisukohast strateegilise tähtsusega punkt, mille kaudu on võimalik luua maismaakoridor Venemaa ja okupeeritud Krimmi poolsaare vahel ning võimalik, et kaugemale ulatuvalt isegi kuni Moldova separatistliku Transnistria piirkonnani.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles