Lätis kavandatakse referendumit öise alkoholimüügikeelu tühistamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lätis on alustatud allkirjade kogumist referendumi toetuseks, millega nõutakse öise alkoholimüügi keelu tühistamist.

Allkirjakogumise algatamisest teatas BNSile algatusrühma kaasasutaja ning alkoholi soodusmüügi otsingumootori üks iedzert.com loojaist Aigars Andersons.

«Võttes arvesse viimase aja trendi algatada referendumeid ning alustada allkirjakogumist nende toetuseks, otsustas ka meie aktivistide rühm alustada allkirjade kogumist meie hinnangul väga tähtsas küsimuses, muudatuste tegemise üle alkohoolsete jookide müügi seadusesse,» ütles Andersons, osutades, et keelu tühistamine müüa alkoholi pärast 22.00 vähendaks salaalkoholiga kaubitsemist ning riigieelarve saaks maksutuludena miljoneid latte.

«Meile ei tee muret poliitikute kavatsus muuta referendumite algatamine keerulisemaks – oleme veendunud, et selline referendum õnnestub läbi viia ning suurem osa inimestest toetab meid,» ütles ta.

Lätis on aastaga toimunud kaks rahvahääletust: 2011. aasta suvel saatsid valijad laiali parlamendi ja 18. veebruaril lükati tagasi ettepanek teha vene keelest Läti teine riigikeel.

Marurahvuslastel ei õnnestunud mullu algatada rahvahääletust üksnes riigikeelse gümnaasiumihariduse üle, allkirjakogumisest mittekodanikele kodakondsuse andmise toetuseks on teatanud Euroopa Parlamendi saadik Tatjana Ždanok. Osa venemeelse Üksmeele Keskuse seadusandjaist viitas sel nädalal võimalusele algatada taas referendum seimi laialisaatmise üle. Neljapäeval kinnitas Üksmeele Keskuse esindaja, et erakond pole rahul ka kavandatava pensioniea tõusuga ning võib sellegi küsimuse referendumile panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles