Põhja-Korea alustas paraadi riigi relvajõudude 90. sünnipäeva puhul

Copy
Põhja-Korea sõjaväeparaad riigi 73. sünnipäeva puhul 9. septembril 2021. Foto on illustratiivne.
Põhja-Korea sõjaväeparaad riigi 73. sünnipäeva puhul 9. septembril 2021. Foto on illustratiivne. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP / Scanpix

Põhja-Korea alustas esmaspäeva õhtul suurt sõjaväeparaadi riigi relvajõudude 90. sünnipäeva tähistamiseks, teatas Lõuna-Korea sõjaväeallikas.

Paraad algas kella 22 paiku (Eesti aja järgi kell 16) Pyongyangi Kim Il-sungi väljakul, edastas allikas.

Tuumariik korraldab sageli pompöösseid sõjaväeparaade, et tähistada olulisi tähtpäevi ja sündmusi, mis hõlmavad tuhandeid marssivaid sõdureid, kelle järel voorivad kolonnide kaupa soomukid, tankid ning stalinistliku riigi au ja uhkus, tuumaraketid.

Vaatlejad jälgivad selliseid üritusi hoolikalt, et saada vihjeid Põhja-Korea hiljutiste relvaarenduste kohta.

Paraadilt oodatakse Põhja-Korea uusimate ja keerulisemate relvasüsteemide esitlust, seal hulgas ka tohutu suurt mandritevahelist ballistilist raketti Hwasong-17, aga ka ülihelikiirusega ja allveelaevadelt välja tulistatavaid ballistilisi rakette.

Põhja-Korea on korraldanud viimastel aastatel kolm öist paraadi, riigimeedia kajastab protsessiooni alles järgmisel päeval. Esmaspäeva õhtuse seisuga ei olnud riigimeedia paraadist sõnagi iitsatanud.

Põhja-Korea uudiseid kajastav portaal NK News märkis samas, et Pyongyangi öötaevas võis esmaspäeva õhtul näha vähemalt kümmekonda «valgustatud objekti», mis viitab, et sõjaväeparaad või vähemalt harjutus on alanud.

Pyongyang on sel aastal korraldanud üle kümne raketikatsetuse, seal hulgas mandritevahelise ballistilise raketi välja tulistamise täie lennuulatuse mahus esmakordselt pärast 2017. aastat.

USA ja Lõuna-Korea ametnikud ning analüütikud on samuti hoiatanud, et Pyongyang võib taas asuda katsetama oma tuumarakette pärast 2017. aastat, kuna nende peamise katsepolügooni juures on täheldatud värsket liikumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles