Saksamaa laenab sel aastal täiendavalt 39,2 miljardit eurot

BNS
Copy
Clemens Fuest
Clemens Fuest Foto: imago images/teutopress/SCANPIX

Saksamaa laenab sel aastal täiendavalt 39,2 miljardit eurot, et seista vastu Ukraina sõja majandusmõjudele, teatasid esmaspäeval rahandusministeeriumi allikad.

Täiendav laenupakett, mis esitatakse valitsusele kolmapäeval, suurendab sel aastal võetud laenude kogusumma 138,9 miljardi euroni.

Saksa äriusaldus on aprillis siiski veidi tõusnud, kuna Euroopa suurim majandus on Ukraina sõja esialgsest šokist üle saanud, teatas esmaspäeval mõttekoda.

«Saksa majandus on näidanud oma vastupidavust,» ütles Ifo instituudi president Clemens Fuest, kui kuine äriusalduse indeks kerkis märtsi 90,8 punktilt 91,8 punktile.

Saksa eksport Venemaale langes märtsis jõudsalt Vene vägede Ukrainasse tungimise tõttu.

Föderaalse statistikaameti andmetel oli eksport Venemaale 1,1 miljardi euro ehk 57,5 protsendi võrra väiksem kui aasta tagasi. Põhjuseks on sanktsioonide ja ettevõtete sõjaga seotud otsused.

Venemaa langes Saksa ekspordi Euroopa Liidu väliste sihtkohtade edetabelis veebruari 5. kohalt 12.-le.

Sõda Ukrainas toob Euroopa riikidele suuri majanduslikke raskusi ning osutab vajadusele energiajulgeolekut kiirelt tugevdada, teatas reedel Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

IMF märkis raportis Euroopa majanduse väljavaate kohta, et riigid peavad tulema toime ka Vene invasiooniga kaasnenud põgenikelainega.

Sõda annab Euroopa majandusele põntsu ja vähendab tänavuse majanduskasvu vaid 1,6 protsendile, mida on oluliselt vähem, kui ennustati jaanuaris, märkisid valuutafondi analüütikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles