Endine raadiojuht Venediktov: Venemaa paisati ajas 40 aastat tagasi (5)

BNS
Copy
Aleksei Venediktov
Aleksei Venediktov Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP/SCANPIX

Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktov oli aastakümneid Venemaa üks juhtivaid sõltumatuid raadiohääli, kuid seoses jaama sulgemisega eelmisel kuul, peab ta üht ajastut nüüd lõppenuks.

«Riik on igas mõttes tagasi paisatud, minu jaoks on see saanud 40-aastase tagasilöögi,» ütles 66-aastane Venediktov, kes töötas raadiojaamas alates selle astutamisest 1990 ning juhtis seda 20 aasta jooksul, kui Vladimir Putin on võimul.

«Oleme praegu kuskil 1983. aastas... Afganistanis käib sõda, teisitimõtlejad on vangis või neid aetakse riigist välja ja Andropov on Kremlis,» ütles ta viitega Nõukogude Liidu lõpuaastail võimul olnud Juri Andropovile, kes nagu Putingi, teenis KGB-d.

Ehho Moskvõ läks esmakordselt eetrisse 1990. aasta augustis Nõukogude Liidu viimastel kuudel ning sellest sai Venemaa uue ajakirjandusvabaduse sümbol.

Samal ajal kui paljud meediaväljaanded allutati riigi kontrollile, pidas Ehho Moskvõ sõltumatuna vastu. Paljud seosatavad seda tõika isiklike sidemetega, mis olid Venediktovil Kremli ja kõrgete riigiametnikega.

Venediktov ei tee oma mõjukatest sõpradest saladust, kuid selle juures sai ta Putinit avalikult kritiseerida.

Putin ütles Venediktovi sõnul kolm korda: «Ei, laske neil töötada», kui agarad ametnikud tahtsid raadiojaama juba varem kinni panna.

Kõik muutus pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale 24. veebruaril, mida Ehho Moskvõ kritiseeris. Raadiojaam võeti 1. märtsil eetrist maha ning siis otsustas Gazpromi kontrolli all olev juhatus selle sulgeda.

Kuigi paljud ajakirjanikud on Venemaalt lahkunud, ütleb Venediktov, et temal sellist kavatsust pole.

Venediktovi sõnul on ta aastate jooksul Putiniga mitu korda kohtunud, kuid «me ei rääkinud kunagi sama keelt», kuna Venemaa juht uskus, et meedia peab olema riiklik instrument. 

«Ütlesin talle silmast silma, et riigi peamiseks probleemiks on igasuguse konkurentsi puudumine: poliitiline, ideoloogiline ja majanduslik absolutism,» räägib Venediktov.

Vaatamata sellele küsis Putin Venediktovilt kahel korral – 2008. aastal ja pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal –, milliseks kujuneb tema koht ajalooraamatuis.

Isegi viimaste nädalate dramaatiliste sündmuste juures ütleb Venediktov, et tal puudub selles osas kindlus. «Oleme alles peatüki keskel ja ei saa veel lehte keerata.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles