El País: Hispaania nuhkis katalaani separatistide järel kohtu loaga

Copy
Katalaani iseseisvuslaste eksiilis viibiv liider ja Euroopa Parlamendi liige Carles Puigdemont.
Katalaani iseseisvuslaste eksiilis viibiv liider ja Euroopa Parlamendi liige Carles Puigdemont. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Hispaania luureteenistusel CNI oli katalaani iseseisvusmeelsete poliitikute järele nuhkimiseks kohtu luba, edastas täna ajaleht El País viitega agentuurile lähedalseisvatele allikatele.

Luuretegevus oli suunatud üksikisikute vastu ega olnud niivõrd ulatuslik kui väidetakse, ütlesid allikad lehele.

Kanada küberjulgeoleku uurimiskeskus Citizen Lab teatas esmaspäeval, et vastuolulise Pegasuse nuhkvaraga võeti 2017. aasta nurjunud iseseisvumiskatse järel sihikule vähemalt 65 Kataloonia iseseisvusliikumisega seotud isikut.

Sihikule võeti teiste seas valitud ametnikke, nende seas praegused ja endised Kataloonia regionaalvalitsuse juhid.

Pegasus võimaldab ligipääsu telefoni sõnumivahetusele, piltidele ja asukohale, samuti aga telefoni kaamera või mikrofoni sisselülitamist ilma, et ohver seda teaks.

Citizen Lab, mis uurib kõrgtehnoloogiaga seotud inimõigusrikkumisi, märkis, et ei suuda täpselt kindlaks teha, kes luureoperatsiooni läbi viis, kuid kaudsed tõendid osutavad Hispaania võimudele.

El Paísi viidatud allikad luureteenistusest ütlesid aga, et sihikule võeti «palju väiksem» hulk katalaani separatiste kui väitis Citizen Lab, ja CNI «tegutses alati kohtuliku järelevalve all».

Hispaania keskvalitsus teatas pühapäeval, et alustab asjaga seoses uurimist. Valitsus ei kinnitanud ega eitanud Pegasuse või muu taolise nuhkvara kasutamist, kuid rõhutas, et luuret viiakse läbi kohtunike järelevalvel.

Kataloonia president Pere Aragonès ütles, et piirkond lõpetab Hispaania valitusega poliitilise koostöö, kuni Madrid oma rolli juhtunus selgitab.

Peaminister Pedro Sáncheze vähemusvalitsus sõltub parlamendis katalaani ja baski separatistlike parteide toest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles