Lähinädalad on otsustavad: ligi 40 riigi kaitseministrid arutasid Ukraina abistamist

BNS
Copy
Ukraina sõdurid rindejoonel.
Ukraina sõdurid rindejoonel. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Kaitseminister Kalle Laanet ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem osalesid teisipäeval Saksamaal Ramsteini õhuväebaasis toimunud kõrgetasemelisel kohtumisel, kus ligi 40 riigi kaitseministrid arutasid Ukrainale sõjalise abi andmist nii lähinädalatel kui ka pikemas perspektiivis.

Ameerika Ühendriikide kaitseminister Lloyd Austini eesvõttel ja juhatamisel toimunud kohtumisel andis Ukraina kaitseminister Oleksii Reznikov ülevaate lahinguväljadel toimuvast ja Ukraina vajadustest. Samuti arutati võimalusi Ukraina edasiseks toetamiseks kui ka liitlaste kaitsetööstuste pikemaajalisi väljakutseid muutunud julgeoleku olukorras.

Kaitseminister Kalle Laaneti sõnul kujunevad lähinädalad Ukrainas otsustavateks ning see on Euroopa seisukohalt oluline. «On äärmiselt positiivne, et kohtumisel osalenud riikide esindajad jagavad seda arusaama ning on valmis Ukrainale antavat abi suurendama sh. raskerelvade ja lääne päritolu relvasüsteemide näol,» ütles Laanet.

Laaneti sõnul on Eesti olnud üks suuremaid Ukraina abistajaid meie rahvaarvu arvestades. «Eesti jätkab Ukrainale relvastuse ja varustusega seotud abi andmist, kuid oleme valmis panustama ka väljaõppega olukorras, kus Ukraina asub järjest rohkem kasutama lääne päritolu relvasüsteeme,» lisas Laanet.

Eesti on Ukrainale andnud 227,5 miljoni euro väärtuses kaitsealast abi sh. Javelin tankitõrje raketisüsteemi rakette, 122-mm haubitsaid, tankitõrjemiine, sõidukeid, kütust, sidetehnikat, meditsiiinitarvikuid, isikukaitsevahendeid ja kuivtoidupakke. Koostöös Saksamaaga on Eesti Ukrainale annetanud välihaigla ja meditsiinitarbeid väärtuses ligi 10 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles