Lukašenka: Tšornobõli saastealal kasvatatagu hobuseid ja mesilasi (1)

Copy
Valgevene riigipea Aljaksandr Lukašenka.
Valgevene riigipea Aljaksandr Lukašenka. Foto: Nikolai Petrov/BelTA/AP/Scanpix

Valgevene autoritaarne juht Aljaksandr Lukašenka pani ette tegelda 36 aasta eest Tšornobõli tuumakatastroofis kannatada saanud Valgevene aladel mesinduse, hobusekasvatuse ja loodusturismiga ning arendada seal põllumajandust ja puidutöötlemist.

«Inimeste huvi kalapüügi ja trofeejahi vastu on suur. Teeme seda inimesi hoiatades. Turvameetmetest tuleb kinni pidada,» lausus Lukašenka.

«On vaja kontrollida, et ei juhtuks nii: kuhu tahan, sinna lähen. Rääkisime loodusturismist, mesindusest, hobusekasvatusest. Kogemus ja praktika on näidanud, et seal on võimalik seda teha ja annab hea tulemuse,» märkis ta kohtumisel ametnikega.

Diktaator märkis, et möödas on juba palju aega, üle 30 aasta. «Me ei ole hüljanud oma riigi tohutuid alasid. Inimesed elavad neis linnades. Pealegi töötavad nad hästi, eriti põllumajanduses,» tõdes Lukašenka.

Ta pidas võimalikuks seal maaparandust ja nende alade kaasamist põllumajandustootmisse. «Veel vähehaaval, ilma olukorda pingestamata, ajamata inimesi nendele maadele, kus täna on raske töötada,» märkis president, juhtides tähelepanu ka metsauuendusele ja puidutöötlemisele.

26. aprillil möödus 36 aastat NSV Liidus Tšornobõli tuumajaama õnnetusest. Seda peetakse nii hukkunute, tagajärgedest mõjutatud inimeste hulga kui ka majanduskahju poolest tuumaenergeetika ajaloo suurimaks.

Tšornobõli tuumajaam asub Ukrainas Prõpjati linna lähedal, 18 kilomeetri kaugusel Tšornobõli linnast, 16 kilomeetri kaugusel Valgevene piirist ja 110 kilomeetri kaugusel Kiievist.

Tšornobõli tuumaelektrijaam suleti lõplikult 15. detsembril 2000. aastal. Jaama ümber on loodud 30-kilomeetrine keelutsoon.

Tagasi üles