Blinken: lääs valmistub selleks, et Venemaa peatab Bosnia missiooni

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Ukraina presidendi kantselei/ZUMA Press/Scanpix

Lääneriigid otsivad alternatiive rahvusvaheliste jõudude kohaolekuks Bosnias, kui Venemaa peaks blokeerima ÜRO rahuvalvemissiooni uuendamise, ütles täna USA välisminister Antony Blinken.

Venemaa on Bosnia serblaste liitlane ning tal on ÜRO Julgeolekunõukogus vetoõigus. Venemaa on olnud kriitiline ÜRO jõupingutuste suhtes Bosnias, kuid mullu novembris nõustus ta vastumeelselt pikendama aasta võrra ÜRO mandaadi all tegutsevat Euroopa Liidu juhitud rahuvalvejõudu.

Pärast Venemaa veebruaris alanud rünnakut Ukraina vastu on Lääne ja Venemaa suhted teravalt halvenenud ning Bosnia serblaste juhid kasutavad üha enam separatismimeelset retoorikat.

«Piisava mandaadiga rahvusvahelised jõud on olulised, et püüda säilitada Bosnias ja Hertsegoviinas turvaline keskkond,» ütles Blinken USA senati väliskomitees küsimusele vastates. «Kui volitusi novembris ei pikendata, püüame tagada, et meil oleks midagi selle toetuse jätkamiseks,» viitas ta sellele, et valmistumine uueks olukorraks juba käib.

Venemaa saatkond Sarajevos ütles varem aprillis, et lääne hoiak võib põhjustada Bosnia olukorra destabiliseerimise. Bosnia serblased ähvardavad järjest enam Bosniast lahku lüüa ning nende juht Milorad Dodik nimetab Bosniat võimatuks riigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles