Briti valitsus lubab teha lõpu islamistide võimule vanglates (2)

Copy
Briti justiitsminister Dominic Raab.
Briti justiitsminister Dominic Raab. Foto: Tayfun Salci/Zuma Press/Scanpix

Briti valitsus lubas täna, et teeb lõpu islamiäärmuslaste võimule vanglates, kus islamistidest vangid on kehtestanud šariaadiseadused ning jagavad kaasvangidele ihunuhtlust.

Justiitsminister Dominic Raab tunnistas ametliku juurdluse tulemusi, millest selgub, et ekstremistidel on vanglates suur võim ja nad võivad radikaliseerida ka teisi vange.

Olukorda vanglates hakati uurima pärast mitut rünnakut.

Näiteks tappis ajutiselt vabaduses viibinud terrorist Usman Khan 2019. aastal Londonis noaga kaks inimest.

Mullu mõisteti eluks ajaks vangi Khairi Saadallah, kes tappis Readingi pargis kolm inimest. Ta oli varasema vangistuse ajal saabud sõbraks ühe radikaalse jutlustajaga.

«Vanglatest ei tohi saada teine võimalus süüdimõistetud terroristile, kelle rünnakuplaanid on kogukond nurjanud,» ütles terroriseadustiku ülevaate koostanud Jonathan Hall.

Tema uuringust selgub, et äärmusislamistid on võtnud terved vanglatiivad oma kontrolli alla, loonud šariaadikohtud, mis jagavad karistusi, ja keelavad mittemoslemitest valvuritel reedese palvuse ajal sisenemast.

Nad on moodustanud ka köögid ja keelualad, kuhu mittemoslem ei tohi minna, sest vastasel juhul ei olevat moslemitel võimalik valmistada halal-toitu.

See on «režiim režiimis», ütles Raab raadiojaamale LBC.

Vanglatöötajad kardavad sekkuda, sest neid võidakse süüdistada rassismis, tõdes ta, kuid lubas seadusmuudatusi valvurite kaitseks ja uusi investeeringuid kõige ohtlikumate radikaalide isoleerimiseks.

Briti vanglates on 200 süüdimõistetud terroristi ja 200 terrorisidemetega vangi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles