Ukraina ülemraadas tehti ettepanek neli saadikut volitusteta jätta

Copy
Valitud raadasaadikud erakorralisel istungil 23. veebruari öösel vastu 24. veebruari.
Valitud raadasaadikud erakorralisel istungil 23. veebruari öösel vastu 24. veebruari. Foto: Hennadii Minchenko/SIPA/Scanpix

Ukraina rahvasaadikute rühm andis ülemraadasse sisse otsuse-eelnõu «Mõne Ukraina rahvasaadiku saadikumandaadi tühistamise kohta».

Nagu ütles Interfaxile dokumendi algataja, fraktsiooni Rahva Teener rahvasaadik Oleg Dunda pressiteenistus, on tegemist endise Opositsiooniplatvormi – Za Žittja fraktsiooni liikmete Viktor Medvedtšuki, Tarass Kozaki ja Vadõm Rabinovitšiga ning Oleksandr Katšnõist, kes toetas pikka aega «vene maailma» õpetust ja töötas Vene maa huvides.

Otsuse peamine ja olulisim eesmärk on lõpetada pikka aega „vene maailma« ideoloogiat toetanud ja agressorriigi huvides töötanud rahvasaadikute volitused. See on üsna kummaline, et rahvasaadikud, kes vaenlase meie maale kutsusid, ikka veel istungisaalis on,» vahendas Dunda pressiteenistuse sõnu.

«Otsuse eelnõu autorid juhivad tähelepanu asjaolule, et Ukraina põhiseaduse paragrahv 79 sätestab, et enne ametisse asumist annavad rahvasaadikud ülemraadas järgmise vande: „Vannun truudust Ukrainale. Kohustun kõigi oma tegudega kaitsma Ukraina sõltumatust ja iseseisvust, hoolitsema kodumaa ja Ukraina rahva heaolu eest. Vannun järgida Ukraina põhiseadust ja Ukraina seadusi ning täitma oma kohustusi kõigi kaasmaalaste huvides.»

Ukraina rahvasaadikud Viktor Medvedtšuk, Tarass Kozak, Vadõm Rabinovitš ja Oleksandr Katšnõi ei varjanud oma venemeelset seisukohta kogu oma poliitilise karjääri jooksul ning kogu nende tegevus oli suunatud Ukraina suveräänsuse ja iseseisvuse vastu, mis on Ukraina rahvasaadiku vande jäme rikkumine, väideti.

Praeguseks on Medvedtšukile ja Kozakile juba esitatud kahtlustus riigireetmises.

«Asjakohase otsuse vastuvõtmine peatab Vene-meelsete saadikute tegevuse Ukraina seadusandlikus kogus. Vaenlase toetamine ja ukrainlaste genotsiidi sooritava Moskva huvide edendamine hävitab meid kui rahvust – see on kuritegu. Ja kurjategijatel pole istungisaalis kohta,» lisas Dunda.

Lisaks Dundale olid dokumendi kaasautorid veel Vitali Bezgin, Julia Klõmenko, Viktor Baloga, Hanna Bondar, Jaroslav Jurtšõšõn, Mõhhailo Laba, Juri Kameltšuk, Igor Krivošejev ja Andri Klotško.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles