INTERVJUU ⟩ Saksa tippsots: ise majanduskriisi langedes saame Ukrainat vähem aidata (4)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Rheinland-Pfalzi liidumaa sotsiaaldemokraadist peaminister Malu Dreyer (vasakul) võõrustas märtsi lõpus Saksamaa kantslerit, enda parteikaaslast Olaf Scholzi Bad Münstereifelis, mis sai rängalt kannatada mullusuvistes tulvades. Dreyeri sõnul on Saksamaa näidanud end Ukraina sõja ajal ELis ja NATOs usaldusväärse partnerina.
Rheinland-Pfalzi liidumaa sotsiaaldemokraadist peaminister Malu Dreyer (vasakul) võõrustas märtsi lõpus Saksamaa kantslerit, enda parteikaaslast Olaf Scholzi Bad Münstereifelis, mis sai rängalt kannatada mullusuvistes tulvades. Dreyeri sõnul on Saksamaa näidanud end Ukraina sõja ajal ELis ja NATOs usaldusväärse partnerina. Foto: BORIS ROESSLER/AFP/Scanpix

Kohe Venemaa naftale ja gaasile embargo kehtestamine ohustaks Saksamaa lääneserval asuva Rheinland-Pfalzi liidumaa sotsiaaldemokraadist peaministri Malu Dreyeri arvates peale varustuskindlusele ka Euroopa suutlikkust Ukrainat toetada.

Kuigi Saksa Sotsiaaldemokraatlikule Parteile (SPD) eesotsas peaminister Olaf Scholziga on heidetud ette Ukrainale antava relvaabiga venitamist, toonitas Dreyer Postimehele antud kirjalikus usutluses, et ükski teine riik pole Kiievit rahaliselt toetanud nii palju kui Saksamaa.

Teie erakond SPD on saanud rahvusvaheliselt kriitikat liiga pehme suhtumise eest Moskvasse ja napi valmiduse pärast aidata Kiievit. Kuivõrd on see kriitika õigustatud?

Saksamaa Liitvabariik on ELi, NATO ja G7 liige ning näitab end seal usaldusväärse partnerina. Praeguses olukorras tegutseb liitvabariigi valitsus nende alliansside vastutustundliku liikmena ja annab neis raamides suure panuse.

Seejuures mängib Rheinland-Pfalzi liidumaa antud kontekstis erilist rolli. Meie liidumaal asub Ramsteini õhuväebaasi näol üks tähtsamaid NATO õhuväebaase meie riigis, mis praeguses olukorras on enda kanda võtnud keskse sõlmpunkti funktsiooni teel Kesk- ja Ida-Euroopasse. Rohkem kui 40 000 USA sõdurit on püsivalt meie liidumaale paigutatud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles