Pakistani välisministriks kinnitati Bhutto perekonna noor järeltulija

Copy
Pakistani president Arif Alvi kohtus kolmapäeval vastselt ametisse vannutatud välisministri Bilawal Bhutto Zardariga, kes on mõrvatud endise peaministri Benazir Bhutto poeg ja Pakistani Rahvapartei juht.
Pakistani president Arif Alvi kohtus kolmapäeval vastselt ametisse vannutatud välisministri Bilawal Bhutto Zardariga, kes on mõrvatud endise peaministri Benazir Bhutto poeg ja Pakistani Rahvapartei juht. Foto: Pakistani pressiteenistuse osakond / Reuters / Scanpix

Pakistani mõjukaima poliitdünastia järeltulija nimetati kolmapäeval tuumariigi välisministriks, ametipositsioon on aste kõrgemale redelil, mis võib tulevikus Bilawal Bhutto Zardari viia riigi absoluutsesse ladvikusse.

Vaid 33 aasta vanusest Bhuttost saab maailma üks nooremaid välisministreid, kes saab endaga kaasa aastakümnete taha ulatuvate, veel enne tema sündi alguse saanud probleemide puntra, seal hulgas suhted oma tuumariigist verivaenlase Indiaga.

Bhutto vannutati ametisse kaks nädalat pärast seda, kui ta aitas juhtida valimistel võidule valimisliidu, mis lõpetas Imran Khani võimu ning aitas uueks peaministriks Shehbaz Sharifi.

Bhutto esimene välisreis uues ametis on saata Sharifi neljapäeval Saudi Araabiasse, mis on Pakistani peamisi kaubanduspartnereid ning nende raskustes majanduse püsiv leevendusallikas.

Tema ja ta Pakistani Rahvapartei (PPP) «mängivad oma rolli demokraatia taastamises, valimisreformide vastu võtmises, õiglasema majanduse nimel võitlemises ja pakistanlaste asja edendamises maailmaareenil», kirjutas ta Twitteris.

Kolmekordse peaministri Nawaz Sharifi vend Shehbaz Sharif andis juba valitsuse ametisse vannutamise ajal enam kui nädal tagasi mõista, et amet läheb Bhuttole riigi teisest poliitdünastiast.

PPP ridadesse kuuluv Bhutto on ekspresident Asif Ali Zardari ja tapetud ekspeaministri Benazir Bhutto poeg. Tema vanaisa on 1979. aastal hukatud peaminister Zulfikar Ali Bhutto, kes oli PPP asutaja, mida Bhutto asus juhtima juba 19 aasta vanuselt kohe pärast oma ema atentaati üliõpilasena.

Oxfordis hariduse saanud Bhuttost saaks ametisse nimetamisel maailma üks nooremaid välisministreid ja ta peaks hakkama parandama suhteid Läänega, mis Khani ajal märgatavalt halvenesid.

Vastset välisministrit peetakse uuendusmeelseks, kes jälgib oma ema vaateid ning on sageli kõnelnud jõuliselt naiste ja vähemuste õiguste eest.

Maailmas oma umbes 227 miljoni elanikuga rahvaarvult viiendal kohal oleva Pakistani demograafiline jaotus näitab, et üle poole elanikkonnast on vanuses 22 eluaastat või nooremad.

Seetõttu on Bhutto ühest küljest olnud edukas noorte seas oma sotsiaalmeedia oskusliku kasutamise tõttu. Samas naeruvääristatakse võrdlemisi sageli tema kesist urdu keele oskust, mis on riigi ametlik keel inglise keele kõrval, ehkki riigis räägitakse enam kui 60 keelt.

Poliitkommentaatorid on Bhutto võimete suhtes eri meelt või ka selles osas, kui kaua suudab ta säilitada häid suhteid peaministriga, kes on võistlevast Pakistani Moslemiliiga-N (PML-N) parteist.

«Usun, et ta on katsetamata rakett,» ütles analüütik Hassan Askari Rizvi uudisteagentuurile AFP. «Aeg pole veel küps noore parlamendiliikme nagu Bilawal Bhutto jaoks ning tal saab raske olema hallata teemasid, millega Pakistan silmitsi seisab, seal hulgas tõsiste väljakutsetega välisrinnetel.»

Rizviga ei nõustu ta kolleeg analüütik Farzana Bari.

«Leian, et Bilawal on piisavalt intelligentne kindluse kaitsmiseks,» ütles ta AFP-le, lisades, et võrreldes teiste parteide juhtidega on noore Bhutto näol tegemist märksa edumeelsema poliitikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles